Bosna i Hercegovina     | 12.04.2021. 13:57 |

Obilježena 28. godišnjica masakra nad djecom Srebrenice (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SREBRENICA, 12. aprila (FENA) - Vjerskim programom, historijskim časom te polaganjem 100 ruža na ogradu igrališta škole, danas je u Srebrenici obilježena 28. godišnjica masakra koji se desio na današnji dan 1993. godine kada su granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske ubile 74 Bošnjaka, a više od 100 ranile, nekoliko dana prije nego je UN proglasio Srebrenicu "zaštićenom zonom".

Mladi Srebreničani su tog dana organizirali turnir u fudbalu koji je okupio veliki broj građana i djece. Svjedoci kažu da napad niko nije očekivao, jer je za sigurnost Bošnjaka u enklavi tih dana brinula vojska pod komandom francuskog generala Filipa Moriona.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji je danas boravio u Srebrenici, kazao je  da nažalost još niko nije odgovarao za ubistvo 74 mlade osobe i ranjavanje više od sto osoba.

- Većina onih koji su preživjeli to, poginuli su nakon 11. jula 1995. godine - istakao je Izetbegović.

On je danas razgovarao i s predstavnicama Udruženja Majke Srebrenice, preživjelim žrtvama i aktivistima iz Inicijative "Moja adresa - Srebrenica“.

- Želimo da i dan pred Ramazan budemo uz njih, da smo uvijek uz njih i da pokažemo da smo tu s njima zajedno i da nisu sami. Sjećamo se i želimo da vidimo šta treba učiniti da se te rane ublaže i da pomognemo tim ljudima koji su ostali i nose ogroman pritisak iz prošlosti i sadašnjosti - kazao je Izetbegović.

Smatra da politička situacija u Srebrenici nije dobra te da su došli kako bi učini nešto da ta situacija bude lakša i podnošljivija.

Podsjetio je da su političari iz utjecajnih stranaka potpisali izjavu o položaju povratnika u bosanskohercegovačkom entitetu RS, a naročito u Srebrenici na inicijativu i poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

- Tu smo da vidimo kako je sada konkretizirati, da ljudi osjete da imaju neki benefit od tog dogovora - istakao je.

Izetbegović se danas sastao i sa rukovodstvom Memorijalnog centra u Potočarima, za koji je kazao da radi dobar posao te da su sve aktivniji i vidljiviji.

- Sve u svemu, života i borbe ima. Nastavlja se napor da se u Srebrenici ostane i da se život obnovi, da se ne zaboravi. Srebreničani nose ogroman teret i ponosan sam na njih. Tu smo uz njih da im pomognemo - poručio je.

Govoreći o usvajaju zakona o negiranu genocida u Srebrenici, Izetbegović smatra da će to sve ići postepeno.

- Skinuta je ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama i onda želimo ukloniti crkvu iz dvorišta Fate Orlović. Te necivilizacijske snage koje su uradile to što su uradile i još sada to negiraju, polako će da uđu u defanzivu. Nakon toga će da budu ukinuta odlikovanja ratnim zločincima i svemu tome će biti kulminacija zakon koji će morati nametnuti visoki predstavnik u BiH - istakao je Izetbegović.  

Obilježavanju 28. godišnjice masakra nad nedužnim bošnjačkim civilima prisustvovali su članovi porodica i prijatelji žrtava, članovi udruženja žrtava te zvaničnici, među kojima je bio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.   

Pogledajte https://fena.ba/video/5702

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EGAxt7Gx-f9epqPck3SMce8ChLQHDnTS?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!