Bosna i Hercegovina     | 10.04.2021. 10:34 |

Vlada KS proglasila 13. april danom žalosti povodom smrti generala Divjaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku kojom se utorak, 13. aprila, proglašava Danom žalosti u Kantonu Sarajevo.

Tog dana u 11.00 sati bit će održana Komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u 14.00 sati biti sahrana generala Divjaka na Gradskom groblju Bare.

"General Divjak umro je 8. aprila 2021. godine. Kako je riječ o izuzetnoj i znamenitoj osobi za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, kako tokom ratnog perioda, tako i kroz njegov angažman u Udruženju 'Obrazovanje gradi BiH', Vlada je prihvatila prijedlog premijera KS Edina Forte da se utorak, 13. aprila 2021. godine, proglasi Danom žalosti u Kantonu Sarajevo - istaknuto je iz Vlade KS.

U skladu sa Zakonom o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo, premijer Forto je prethodno obavio konsultacije s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Istim zakonom je predviđeno i da se žalost izražava isticanjem zastave Kantona Sarajevo na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave Kantona Sarajevo, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom njenog izražavanja prikladnim za određeni događaj, povodom kojeg se proglašava žalost.

Također, za vrijeme trajanja žalosti odlažu se i sve javne manifestacije zabavnog karaktera, kao i emisije na TVSA i lokalnom radiju i televiziji koje po svojoj prirodi nisu primjerene žalosti, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo