Regija     | 09.04.2021. 13:46 |

EK o Crnoj Gori: Promjene zakona o državljanstvu provesti na uključiv način

FENA Agencije

BRUXELLES/PODGORICA, 9. travnja (FENA) - Europska komisija poručila je u petak crnogorskim vlastima da se promjene zakona o osjetljivim pitanjima, poput zakona o državljanstvu, zbog čega prosvjeduju procrnogorske stranke, treba provesti na uključiv način i nakon široke javne rasprave.

“U Europskoj uniji svaka država sama utvrđuje uvjete za stjecanje ili gubitak državljanstva. Bilo kakva promjena zakona u tako važnom području treba se provesti na uključiv način, uključivanjem svih relevantnih dionika i nakon široke javne rasprave”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano odgovarajući na upit novinara o situaciji u Crnoj Gori.

 U Crnoj Gori su u četvrtak u nekoliko gradova održani prosvjedi, na kojima je bilo i incidenata, protiv namjere crnogorske vlade da promijeni kriterije za stjecanje državljanstva, što bi prema tvrdnjama procrnogorskih stranaka, olakšalo stjecanje državljanstva za nekoliko tisuća glasača prosrpske orijentacije.

 Glasnogovornik Stano je rekao da je sloboda okupljanja temeljno pravo te istaknuo da EU “poziva sve strane na suzdržanost, poštivanje zakona i da se uključe u konstruktivan dijalog”, prenosi Hina.

 Dodao je da se takva okupljanja moraju organizirati tako da ne bude štete po javno zdravlje i uz puno poštovanje javnog reda.

 Prosvjed u Podgorici organizirao je Patriotsko-komitski savez, politička stranka nacionalnih Crnogoraca, nastala nakon parlamentarnih izbora 30. kolovoza, na kojima su većinu osvojile stranke okupljene oko Srpske pravoslavne crkve. Prosvjednici su nosili crnogorske zastave i skandirali “Crna Gora u boj kreće, bez pobjede doći neće”, “Crna Gora jest malena, al' je časna i poštena”.

 Napetosti u Podgorici u četvrtak su popustile nakon što je iz crnogorske vlade priopćeno da sporne izmjene zakona nisu na dnevnom redu njezine jučerašnje sjednice.

 Novim prijedlogom Odluke o kriterijima za stjecanje crnogorskog državljanstva predviđeno je da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni boravak u Crnoj Gori, umjesto stalnog kako je do sada bilo definirano. Također, izmjenama je predviđeno ukidanje biračkog prava osobama koje imaju prebivalište u inozemstvu, koje ona mogu vratiti kada se ponovo nasele u Crnoj Gori.

 Večer uoči prosvjeda zasjedalo je predsjedništvo Demokratske partije socijalista, čelnika Mila Đukanovića, aktualnog crnogorskog predsjednika, koje je u priopćenju navelo kako će ta stranka „braniti Crnu Goru od agresivnog pokušaja posrbljavanja“.

 Oni su ustvrdili da postoji nedvosmislena namjera novih vlasti da provedu „izborni inženjering“ kako bi se osigurala nelegalna većina na idućim izborima i mijenjala demografska slika Crne Gore.

 „Sve to vodi u dodatnu destabilizaciju Crne Gore“, priopćio je Đukanovićev DPS te je zaprijetio da će napustiti zajednički parlamentarni odbor koji radi na izmjenama izbornog zakonodavstva.

 Prosvjednici iz više crnogorskih gradova pokušali su doći u Podgoricu kako bi se pridružili okupljanju ispred zgrade vlade, ali ih je zaustavila policija jer je epidemiološkim mjerama zabranjeno putovanje između općina bez adekvatnih odobrenja.

Crna Gora od lipnja 2012. vodi pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Do sada je otvorila sva pregovaračka poglavlja, ali samo su tri poglavlja privremeno zatvorena.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana