Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 13:23 |

U Sloveniji pogoršano stanje epidemije, ipak se sprema otvaranje školstva

FENA Agencije

LJUBLJANA, 9. travnja (FENA) - U Sloveniji se epidemiološki podaci pogoršavaju - sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza porastao je na 938, na dnevnoj razini 24,6 posto testova bilo je pozitivno na koronavirus, a sve je više novih zaraznijih varijanti među testiranima, pokazuje se u petak nakon objave podataka o stanju epidemije.

 Po podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 5198 PCR-testova potvrđeno 1279 zaraza koronavirusom, pozitivna je bila četvrtina nalaza, a još troje ljudi umrlo je od posljedica covida-19 pa je ukupno umrlih 4.100.

Trenutno je 13.911 aktivno zaraženih, a povećava se i pritisak na bolnički sustav, pa je trenutno hospitalizirano 618 covid pacijenata, 139 od njih s težim tijekom bolesti leži na intenzivnim odjelima, javlja Hina. 

Među njima je za razliku od prva dva vala epidemije sve više mlađih dobnih kategorija. Riječ je o populaciji u srednjim godinama života, koja nema kroničnih bolesti, ne boji se Covida-19 i podcjenjuje opasnost, a to svakako nije dobro, upozorio je u izjavi za medije Matjaž Jereb, šef odjela intenzivne terapije na ljubljanskoj infekcijskoj klinici.

U ponedjeljak u Sloveniji završava 11-dnevno zatvaranje, pa će vlada ovih dana odlučivati o tome koje će mjere i dalje ostati na snazi. No unatoč složenoj situaciji najavljuje se da će obrazovni proces u osnovnim i srednjim školama ponovo odvijati kao prije zatvaranja, kombiniranom metodom C, jedan tjedan uživo a jedan on-line.

Razmatra se i mogućnost za ponovno pokretanje dinamičnijeg obrazovnog procesa na fakultetima, gdje su sada moguće samo vježbe uz sudjelovanje do deset sudionika, te nužni ispiti, a sve uz predviđene restrikcije, unatoč rezervama studentskih organizacija.

Ministrica za školstvo i sport Simona Kustec izjavila je u petak na konferenciji za novinare da postoji prijedlog da se od ponedjeljka ponovo dopuste sportska natjecanja u nacionalnim ligama, te otvore organizirane rekreativne aktivnosti, no vlada o tome još nije donijela definitivnu odluku.

Još nije poznato ni hoće li vlada pristati na ukidanje tzv. policijskog sata i kada bi se mogla ukinuti zabrana kretanja izvan statističkih regija, navode mediji, te dodaju da su u vladi Janeza Janše neskloni i prijedlogu da se dopusti rad kafića i terasa na otvorenom.

Po zadnjim podacima vlade dosad je prvom dozom cjepiva cijepljeno više od 300.000 ljudi, odnosno oko 15 posto ukupne populacije, dok je obje doze dobilo njih 120 tisuća. Više od polovice do sada upotrijebljenih doza u Sloveniji, njih 177.143, odnosi se na cjepivo AstraZenece.

Vezano uz to cjepivo za sada se po odluci vlade i infektologa u Sloveniji njime cijepi dobna skupina u životnoj dobi od 60 do 65 godina, stariji i oni s kroničnim bolestima imaju pravo na cijepljenje s cjepivima Pfizer i Moderna. Većina mlađih kategorija još je necijepljena, ne računajući tu masovnije cijepljenje koje je provođeno među specifičnim skupinama, kao što su zdravstveni i pedagoški djelatnici.

Zdravstveno osoblje uglavnom je cijepljeno cjepivima Pfizera i Moderne, dok su zaposleni u odgoju i obrazovanju, ako su se odlučili na cijepljenje, imali pravo samo na AstraZenecino cjepivo kojega je bilo najviše i o kojemu još uvijek ovisi hoće li vlada postići postavljeni cilj o cijepljenju polovice populacije do sredine ove godine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'