Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 13:07 |

Od 1. srpnja povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 9. travnja (FENA) -Zdravstveni djelatnici u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) dobit će od 1. srpnja uvećane plaće, potvrdio je predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ-a Armin Kukić, ističući da će plaće biti veće u prosjeku između 50 i 60 maraka.

To je rezultat pregovora i novopotpisanih kolektivnih ugovora između predstavnika Vlade SBŽ-a i dva sindikata koja okupljaju zdravstvene djelatnike.

Kukić je ustvrdio kako je potpisivanje novih ugovora, koji će važiti do kraja ove godine, bio mukotrpan proces.

- Ne mogu reći da smo u potpunosti zadovoljni, ali djelomično jesmo imajući u vidu trenutnu epidemiološku i financijsku situaciju koja nije na najboljem nivou - kazao je.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić pojasnio je da će uvećanje plaća zdravstvenih radnika koštati oko dva i pol milijuna maraka na godišnjoj razini.

Naveo je da su satnice svih uposlenih u zdravstvu uvećane na 2,40 KM, dok su za one okupljene u Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ-a uvećani i koeficijenti za 0,1.

- Na godišnjem nivou uvećanje satnice za pet feninga, koštat će Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBŽ-a oko 1,3 milijuna maraka. Toliko će, otprilike, na godišnjem nivou koštati i uvećanje koeficijenata okupljene u Strukovnom sindikatu. No, teba naglasiti da će ove godine biti realizirano tek pola tog iznosa, jer ova nova pravila važe od 1. srpnja, a do tada se ide po starom - istaknuo je Matić.

Potpisivanju kolektivnih ugovora prethodile su najave iz Neovisnog strukovnog sindikata, koji okuplja najveći broj radnika zaposlenih u zdravstvu SBŽ-a, da će stupiti u generalni štrajk ukoliko Vlada SBŽ-a ne udvolji njihovim zahtjevima.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana