Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 13:09 |

Pejanović: Vijest o smrti generala Divjaka donijela tugu građanima Sarajeva i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH akademik Mirko Pejanović izjavio je da je vijest o smrti generala Jovana Divjaka donijela tugu svim ljudima i patriotima Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

- Postoji široko vjerovanje da je odbrana BiH u vremenu agresivnog rata protiv Bosne i Hercegovine 1992–1995. godine bilo čudo. U tom čudu posebno mjesto pripada generalu Jovanu Divjaku - naveo je Pejanović.

Dodao je da je on, kao veliki patriota svoje zemlje Bosne i Hercegovine i kao obrazovani oficir, svoje stručno znanje posvetio organizaciji odbrane integriteta i multietničkog bića Bosne i Hercegovine.

Pejanović navodi da je u ulozi zamjenika komandanta glavnog štaba Armije Republike BiH, Jovan Divjak dao veliki doprinos nastajanju i izrastanju Armije RBIH u respektabilnu, oslobodilačku oružanu snagu.

- Svojom aktivnošću, Jovan Divjak je dao doprinos u pridobijanju povjerenja Međunarodne zajednice da pruži podršku konceptu odbrane multietničke države BiH - nevodi akademik Pejanović.

U postratnim godinama, general Jovan Divjak osniva udruženje „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“. Ovo Udruženje je svojim stipendijama omogućilo djeci bez roditelja da ostvare san svoga školovanja. Ukupnim radom i stvaralaštvom, Jovan Divjak je ostavio snažan pečat u društvenom zbivanju tokom savremenog istorijskog razvoja državnosti Bosne i Hercegovine.

Neka mu je vječna slava. Neka mu bude laka zemlja bosanska – saopćeno je iz ANU BiH.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo