Ekonomija     | 09.04.2021. 12:18 |

PKFBiH - Omogućiti domaćim firmama učešće u proizvodnji policijskih uniformi

FENA Saopćenje

ZENICA, 9. aprila (FENA) – Na sastanku predstavnika Privredne komore FBiH (PKFBiH) i Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u Federaciji BiH istaknuto je da je zajednički interes da se iznađe adekvatno rješenje i zadovolje kriteriji kvalitete budućih uniformi za sve policijske službenike u Federaciji BiH, kako bi bh. kompanije mogle učestvovati u njihovoj proizvodnji.

Sastanak je održan u Zenici, na poziv Federalne uprave policije, a prisustvovali su svi članovi Komisije koji učestvuju u izradi te uredbe, te potpredsjednik Privredne komore FBiH (PKFBiH) zajedno sa predstavnicima Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju pri PKFBiH.

Predsjednik Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u Federaciji BiH naglasio je da će PKFBiH kao institucija biti partner između FUP-a i domaćih proizvođača, te da će od Komisije biti delegirane određene aktivnosti kako bi domaći proizvođači uniformi i pratećih dijelova uniforme bili informisani o aktivnostima i budućim propisima koji će biti na snazi, navode iz PKFBiH u saopćenju za javnost.

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je, zajedno sa predsjednikom i potpredsjednikom Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku industriju Harisom Sejdićem i Almirom Imamovićem, istakao značaj održavanja ovog sastanka. Naveli su i činjenicu da je u BiH nekada postojala proizvodnja tkanina i štofova, ali da danas kompanije proizvodnju zasnivaju na uvoznim materijalima. Stoga je neophodno obratiti pažnju i na dostupnost materijala i da ona bude pravična za sve kompanije.

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u Federaciji BiH upošljava oko 23.000 radnika, te je bazirana pretežno na lohn poslovima. Kada su u pitanju uniforme, prateći dijelovi uniforme te program za specijalnu namjenu, bh. kompanije uspješno zadovoljavaju kriterije za inostrane kupce (Slovenija, Švicarska, Švedska, Austrija.. ).

- Stoga će, zahvaljujući saradnji FUP-a i Komore,  kompanije biti u prilici da daju svoje prijedloge i iskažu mogućnosti za izradu kvalitetne uniforme i za policijske službenike Federacije BiH - saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana