Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 10:24 |

 Toperić imenovan u savjetodavno rukovodstvo UN konferencije o klimatskim promjenama

FENA Saopćenje

WASHINGTON/SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Sasa Toperić, rođeni Sarajlija koji živi u Washingtonu, imenovan je članom Scotia grupe (SC26) prominentnih lidera u oblasti politike, nauke te biznisa izabranih iz cijelog svijeta. Grupa je osnovana u martu ove godine sa ciljem izrade temelja konkretnih akcija kako bi se sprijecile najgore posljedice klimatske krize u svijetu.

Kao član SC26 grupe, Toperić će raditi na smjernicama koje će voditi ka uspjehu 26. UN konferencije o klimatskim promjenama koja će se održati u Glasgowu od 1. do 12. novembra ove godine. Osnovne teme kojima se SC26 bavi uključuju financijska investiranja u tehnologije obnovljivih izvora energije, geopolitička pitanja energetske tranzicije, izgradnje koncenzusa Glasgow procesa te pripreme za post-pariske procese.

Neki od članova ove svjetski odbrane elite su i Karlos Salinas, bivsi predsjednik Meksika, Kraljica Noor iz Jordana, princ El Hassan bin Talal, britanski lord Woolf of Barnes i lord David Howell, kuvajtski šeik Ali Ali Khalifa Al-Sabah, Kirsty Duncan, članica parlamenta Kanade, te brojni drugi članovi parlamenata, ambasadori i profesori poput Lawrencea Susskinda iz MIT univerziteta u Massachusetsu, Marka Welera iz Cambridge univerziteta u Londonu te Louise Richardson vicerektora Oxford univerziteta.

Toperić je trenutno viši izvršni potpredsjednik Transatlantske mreže lidera iz Washingtona, a prije toga je bio direktor
za projekte Mediterana, Bliskog istoka i zemalja Zaljeva pri Istrazivackom centru na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo