Svijet     | 08.04.2021. 17:35 |

Merkel poručila Putinu da povuče trupe iz Ukrajine

FENA Internet

BERLIN/MOSKVA, 8. aprila (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da povuče vojnike Kremlja u blizini granice s Ukrajinom, dok je on zauzvrat optužio Kijev za "provokativne akcije" u regiji.

Ukrajina je podigla uzbunu zbog povećanja ruskih snaga u blizini njene istočne granice dok se nasilje povećavalo na liniji dodira razdvajajući njene trupe od separatista koje podržava Rusija u svojoj regiji Donbas.

- Kancelarka zahtijeva da se vojska povuče kako bi se deeskalirala situacija - saopćila je njemačka vlada u transkriptu telefonskog poziva Merkel i Putina, javlja Reuters.

Rusija je saopćila da njene snage ne predstavljaju prijetnju i da su se branile, ali da će tamo ostati sve dok Moskva bude smatrala da je to potrebno.

Visoki zvaničnik Kremlja rekao je u četvrtak da bi Moskva pod određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane u Donbasu i da bi veliki animozitet mogao označiti početak kraja Ukrajine kao države.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom