Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 16:27 |

VMBiH - Nema saglasnosti o odluci o posebnim zaštitnim mjerama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH, sa pet glasova za i tri protiv, nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

O ovoj odluci Vijeće ministara BiH će se izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

VIJEĆE MINISTARA USVOJILO PROGRAM RADA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Program rada za 2021. godinu, kojim se planira ubrzano provođenje neophodnih zakonodavnih, socioekonomskih i društvenih reformi prioritetno usmjerenih na rješavanje pitanja važnih za građane, odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet.

Vijeće ministara BiH je i programski opredijeljeno da doprinese ubrzanju reformskih procesa, kako bi BiH mogla otpočeti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

Najvažniji zadatak Vijeća ministara BiH u skladu s Programom za 2021. godinu je da, u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti u BiH, iznađe blagovremene i adekvatne mjere koje će sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i realni sektor i radna mjesta.

Namjera Vijeća ministara BiH je da i dalje bude integracioni faktor u odnosima unutar BiH, što je pokazalo u dosadašnjem mandatu jer su odnosi  entitetskih i vlasti na nivou BiH značajno unaprijeđeni putem koordinacije zajedničkih politika - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.      

Obezbjeđivanjem finansijskih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija, Vijeće ministara BiH u saradnji s vlastima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH želi pokrenuti veliki investicioni ciklus u javnom sektoru koji će biti zamajac privatnom sektoru. U tom svjetlu nastavit će se dobra saradnja sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te Evropskom investicionom bankom.

Ključne reformske oblasti u narednom periodu usko su vezane s prioritetima koji su istaknuti u socioekonomskim reformama u BiH do 2022. godine, a koje su usvojili Vijeće ministara BiH i entitetske vlade. 

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostavit će Program rada Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja.

PRIHVAT DONACIJE NR KINE OD 50 HILJADA DOZA VAKCINE SINOFARM

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o uslovima za prihvat donacije Narodne Republike Kine namijenjene za odgovor i suzbijanje širenja zarazne bolesti Covid-19 izazvane novim virusom korona (SARS-KoV2), te je odobrilo Izjavu o preuzimanju obaveza u vezi sa prijemom donacije vakcine protiv Covida-19, koju će potpisati ministarka civilnih poslova BiH.

Na ovaj način su stvorene pretpostavke za dolazak u BiH 50 hiljada doza vakcine Sinofarm, koje će Narodna Republika Kina donirati Bosni i Hercegovini.

- Podsjećamo da je Vijeće ministara krajem marta izvršio njihovu raspodjelu, i to Republici Srpskoj 18.620, Federaciji BiH 30.380 i Brčko Distriktu BiH 1.000 doza - navodi se u saopćenju.

FINANSIRANJE GODIŠNJEG AKCIONOG PLANA

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcionog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije BiH, sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Sporazumom je definirano da će Evropska unija finansirati 64.520.000 eura od ukupno 91.520.000 eura, koliko je procijenjena vrijednost Godišnjeg akcionog programa za BiH za 2020. godinu. Razlika od 27.000.000 eura odnosi se na bh. sufinansiranje projekata iz oblasti životne sredine, i to putem odobrenih EBRD kredita za projekte rekonstrukcije vodosnabdijevanja šest općina Sarajevskog kantona i rekonstrukcije i proširenja vodosnabdijevanja grada Banje Luke.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina od stupanja na snagu, a period operativnog provođenja je šest godina.

Godišnji program aktivnosti za 2020. godinu zasnovan je na dva stupa: demokratiji i vladavini prava te konkurentnosti i rastu, a bit će implementiran putem sedam projekata koji su svrstani u pet sektora.

Pojedinačni ugovori i sporazumi kojima će se provoditi ovaj sporazum bit će zaključeni najkasnije tri godine od datuma zaključivanja ovog sporazuma.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će Prijedlog sporazuma s Osnovama za zaključivanje dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Ranije je potpisan Okvirni sporazum o aranžmanu za provođenje finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), čime su se stekli uslovi za operativnu realizaciju programa potpisivanjem sporazuma o finansiranju.

USVOJEN OKVIR ZA REALIZACIJU CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA U BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je dokument „Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini“, koji predstavlja širi okvir za postizanje Agende 2030 i osnovu za usmjeravanje tekućih i budućih procesa strateškog planiranja svih nivoa vlasti u BiH. 

Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH usvojile su i vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH. 

Bosna i Hercegovina se u septembru 2015. godine, zajedno sa 192 države članice Ujedinjenih nacija, obavezala da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj (Agenda 2030), koja se sastoji od 17 ciljeva i 169 podciljeva. Ciljevi održivog razvoja predstavljaju plan za stvaranje bolje i održive budućnosti za cijeli svijet.

Usvajanjem „Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH“ se potvrđuje da su svi nivoi vlasti u BiH posvećeni  zajedničkom postizanju ciljeva održivog razvoja, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, međunarodnim principima i standardima ljudskih prava. Istaknuta je opredijeljenost svih nivoa vlasti da dodatno jačaju sistem strateškog planiranja i upravljanja razvojem, te da predano rade na uspostavljanju sistema za dugoročnu koordinaciju, te praćenje i izvještavanje u vezi s Agendom 2030.  

REALIZOVANO VIŠE OD 60 POSTO AKTIVNOSTI

Na sjednici je usvojena Informacija Direkcija za evropske integracije o realizaciji Akcionog plana Vijeća ministara BiH za implementaciju Komunikacione strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za 2020. godinu.

Prema Informaciji, 23 institucije uključene u realizaciju ovog akcionog plana realizirale su 72, od ukupno planiranih 117 aktivnosti (61,5 posto) dok je u toku realizacija 21 aktivnosti (17,9 posto), a 24 aktivnosti (20,5 posto) nisu realizirane.

Aktivnosti su realizirane u oblastima izdavaštva, onlajn komunikacija, istraživanja, konkursa, takmičenja, događaja i promotivnih materijala.

IMPLEMENTACIJA MEĐUNARODNIH FINANSIJSKIH UGOVORA U 2020.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o implementaciji međunarodnih finansijskih ugovora za 2020. godinu, kojima se nastavlja praksa redovnog informiranja radi unapređenja krajnjih efekata ovih projekata.

Kreditne sporazume u 2020. godini karakteriše veći obim implementacije usljed intenziviranja radova na Koridoru 5c u Federaciji BiH, ali i zbog pandemije virusa korona koja je za posljedicu imala ubrzano odobrenje i implementaciju Instrumenta za brzo finansiranje (MMF-RMI).

U prošloj godini je implementirano 1,39 milijardi KM kreditnih sredstava, odnosno 29,4 posto ugovorenih sredstava, što je značajno povećanje u odnos na 2019. godinu, kada je implementirano 456,33 miliona ili 9,6 posto kreditnih sredstava.   

U Republici Srpskoj je implementirano 423,48 miliona KM, u FBiH 959,54 miliona KM,  dok je Brčko Distrikt BiH implementirao 6,16 miliona KM. Na nivou institucija BiH aktivan je jedan kreditni sporazum i to sa Saudijskim fondom za razvoj (Obnova stambenih jedinica). 

Istovremeno je u BiH implementiran 9,4 milion KM grant sredstava, a najznačajniji dio povukle su institucije BiH i Republika Srpska. Federacija BiH bilježi negativni rezultat povlačenja grant sredstava, a Brčko Distrikt BiH, kao i prethodnih godina nije bio korisnik ovih grantova.      

PROVOĐENJE  SPORAZUMA IZMEĐU VLADE SAD i VMBiH

Na sjednici je usvojen Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realizaciji Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vijeća ministara BiH o utrošku grant sredstava za period januar - decembar 2020. godine, uz zaključak koji je predložio predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U Izvještaju se, između ostalog, navodi da je nastavljeno provođenje Interventnog grant programa iz projekta koji finansira Vlada SAD-a za osam nevladinih organizacija koje imaju sigurne kuće u iznosu 160.468 KM za podršku tokom kovid pandemije.

Prema podacima iz sigurnih kuća, broj žrtava smještenih u sigurne kuće, kao i broj poziva na SOS telefon do jula prošle godine povećan je za oko 50 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

U prošloj godini osigurano je i dodatnih 100 hiljada američkih dolara za otvaranje kriznih centara za žrtve silovanja u BiH, tako da ukupna vrijednost ovog projekta sada iznosi 1.912.252 KM, od čega je doprinos USAID-a 1.494.064 KM, a ostatak iznosa je kontribucija BiH. 

Sporazum o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vijeća ministara BiH, koji je zaključen u septembru 2015. godine, ima za cilj funkcionalnije i odgovornije institucije i aktere koji rade u interesu građana. Sporazum uključuje i jačanje kapaciteta Agencije za ravnopravnost polova BiH za rješavanje rodno zasnovanog nasilja.       

PETI SASTANAK PODODBORA ZA TRGOVINU, INDUSTRIJU, CARINE IZMEĐU EU I BiH  

Na sjednici je usvojena Informacija o održavanju petog sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje između Evropske unije i BiH. Sastanak će biti održan putem video-konferencije, 22. aprila 2021. godine.

Usvojen je i Dokument za diskusiju za ovaj sastanak i data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH te je zadužena Direkcija za evropske integracije da u saradnji s nadležnim institucijama provede sve pripremne radnje za njegovo održavanje - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo