Svijet     | 08.04.2021. 15:48 |

UNRWA pozdravlja nastavak američke finansijske pomoći Palestincima

FENA Internet

AMMAN, 8. aprila (FENA) – Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u četvrtak je pohvalila predsjednika Joa Bidena zbog nastavka američke finansijske podrške, navodeći da ona dolazi u "kritičnom momentu" u jeku pandemije COVD-a.

- UNRWA može biti zadovoljnija nakon što smo ponovo postali partner Sjedinjenim Državama u pružanju kritične pomoći nekim od najranjivijih kategorija izbjeglica na Bliskom istoku - navodi generalni komesar agencije, Philippe Lazzarini, u izjavi za javnost.

- Američki doprinos dolazi u kritičnom momentu, dok nastavljamo da se prilagođavamo izazovu koji predstavlja pandemija COVID-19 - kazao je.

Odluka Bidenove administracije da obnovi američku pomoć Palestincima u iznosu od 235 miliona dolara označava nagli raskid s politikom njegovog žestokog proizraelskog prethodnika Donalda Trumpa, koji je  ukinuo svu finansijsku pomoć Palestincima.

Odluka Bidenove administracije da doznači 150 miliona dolara UNRWA-i izazvala je poseban bijes u Izraelu, koji tvrdi da ta agencija služi za rješavanje palestinskog izbjegličkog problema na način koji podriva jevrejsku državu.

- Vjerujemo da ova agencija UN-a za takozvane "izbjeglice" ne bi trebala postojati u trenutnom formatu - izjavio je izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama, Gilad Erdan.

- Izrazio sam razočarenje i protivljenje odluci da se obnovi finansiranje UNRWA-e bez prethodnog osiguravanja određenih reformi, uključujući prekid podsticanja na nasilje i uklanjanje antisemitskog obrazovnog programa - kazao je Erdan.

Upitan o izraelskim kritikama, portparol State Departmenta, Ned Price, izjavio je da Sjedinjene Države uzimaju nadzor UNRWA-e "veoma ozbiljno" i da će i to "imati svoje mjesto za stolom".

Čelnik UNRWA-e izjavio je da će obnovljena američka podrška pomoći agenciji da "ispuni naš mandat obrazovanja i pružanja primarne zdravstvene zaštite  milionima izbjeglica svakoga dana".

- Nema druge agencije koja čini ono što UNRWA čini, i mi smo predani zaštiti sigurnosti, zdravlja i budućnosti miliona izbjeglica kojima služimo - izjavio je Lazzarini.

Trumpova odluka da ukine svu pomoć ostavila je ogromnu prazninu u finansijama UNRWA.

Četrdesetak zemalja prvobitno je pomoglo u popunjavanju te praznine, ali su doprinosi slabili dok je pandemija uzimala danak u finansijama zemalja donatora.

Novo američko obećanje još je znatno ispod 355  miliona dolara koje su Sjedinjene Države, najveći davalac pomoći, pružile UNRWA-i u 2016.

Portparol State Departmenta nije odbacio nove američke doprinose, ali je izjavio da Sjedinjene Države ohrabruju ostale donatore da učine više.

Portparol UN-a Stephane Dujarric pozdravio je obnovu američke pomoći, a njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da to "šalje pravi signal" u jeku rastućih potreba zbog pandemije COVID-19.

Nova finansijska pomoć oslanja se na ranijih 15 miliona dolara pomoći koje su objavile Sjedinjene Države kao pomoć Palestincima u borbi protiv pandemije i u jeku kritika da Izrael, svjetski lider u vakcinaciji vlastitog naroda, ne poduzima slične inicijative na teritorijama pod njegovom okupacijom, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo