Stranačke aktivnosti     | 08.04.2021. 11:24 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ROMA

 

Prošlo je velikih pedeset godina od Prvog svjetskog kongresa Roma.

Na tom kongresu je proglašen službeni jezik, usvojene su odluke o zastavi i službenoj himni, a prije dvadeset i jednu godinu, na Četvrtom kongresu, odlučeno je da se upravo ovaj datum proglasi za Svjetski dan Roma.

Romi, kao jedna od najstarijih nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini ujedno su i jedna od najmarginalizovanijih grupa našeg društva.

Izloženi su diskriminaciji koja je dovela do ugrožavanja njihovog ekonomsko - socijalnog statusa.

Situacija u vremenu pandemije je još izazovnija i teža za ovu populaciju. Samo neki od problema sa kojima se susreću su neinformisanost, neredovna primanja, loši uslovi života, nemogućnost nabavke sredstava za dezinfekciju, pa samim tim nisu u stanju ni pridržavati se propisanih mjera.

Kratkoročno, svi možemo doprinijeti i osigurati im uslove da lakše prežive u doba pandemije.

Dugoročno, zahtijevamo osiguravanje osnovnih ljudskih prava, pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na obrazovanje i pravo na stanovanje.

Neophodno je poduzimanje potrebnih zakonodavnih mjera kojima bi se zabranila diskriminacija Roma, a omogućilo potpuno uživanje svih ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.

Romskoj zajednici Bosne i Hercegovine poručujemo da ćemo biti na istom putu progresa i da ćemo raditi za jednaka prava svih nas. Bez izuzetaka.

Svim Romima svijeta želimo sretan Svjetski dan Roma!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta