Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 10:23 |

Prodanović: Pojačati aktivnosti za još veću uključenost Roma u društvo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović uputio je svim Romima i romskim udruženjima u Bosni i Hercegovini, čestitku za 8. april - Svjetski dan Roma.

U čestitki podsjeća da se, u ovoj godini, navršilo 50 godina od održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma na kojem su donesene istorijske odluke o romskoj zastavi, zvaničnoj himni, o proglašenju zvaničnog romskog jezika (romani chiba) i o zvaničnom prihvatanju naziva „Rom“ za pripadnike tog naroda.

Datum otvaranja tog kongresa, koji je održan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, u cijelom svijetu obilježava se kao Svjetski dan Roma, dan koji i u Bosni i Hercegovini predstavlja priliku da se obrati posebna pažnja na pripadnike te nacionalne manjine, njihov status u društvu i na poštivanje njihovih ljudskih i manjinskih prava.

- Provođenjem međunarodnog regionalnog projekta 'Dekada Roma 2005. - 2015.', kao i drugih projekata koji su za cilj imali snažnije uključenje pripadnika romske zajednice u društvo, položaj Roma u Bosni i Hercegovini značajno je poboljšan posebno na planu stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja romske populacije.

Aktivnosti, koje se posljednjih godina provode, snažno potvrđuju da Bosna i Hercegovina nastoji da poštuje većinu međunarodnih obaveza iz Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (CERD), kao i drugih međunarodnih dokumenata i protokola koji se odnose na poštivanje ljudskih prava i prava pripadnika nacionalnih manjina - ističe se.

Kako Prodanović navodi, prema relevantnim domaćim i međunarodnim procjenama u Bosni i Hercegovini živi između 50 i 60 hiljada Roma, od kojih je svega 12,5 hiljada obuhvaćeno posljednjim popisom iz 2013. godine.

- To su brojevi koji stvaraju obavezu svim institucijama u BiH, od lokalnog do državnog nivoa, kao i predstavnicima romskih zajednica da zajednički rade i pojačaju aktivnosti koje će dovesti do još veće uključenosti Roma u društvo, a time i do većeg stepena poštivanja i zaštite njihovih ljudskih prava. To se posebno odnosi na pitanje zapošljavanja Roma, obrazovanje romske djece, kao i na pitanje njihove zdravstvene zaštite koje, u vrijeme pandemije virusa korona, postaje goruće i u Bosni i Hercegovini i u cijelom svijetu.

Čestitajući 8. april - Svjetski dan Roma, svim Romima i romskim udruženjima u Bosni i Hercegovini, pozivam institucije na svim nivoima vlasti da se snažnije uključe u rješavanje problema romske populacije i da u ovim za sve građane teškim vremenima pokažu posvećenost i solidarnost sa Romima i pripadnicima svih drugih nacionalnih manjina kojima je neophodna institucionalna i svaka druga vrsta podrške i pomoći - navodi Prodanović u čestitki, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta