Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDP-a ZDK

Saopćenje, Ilustracija

Struka, a ne politika, Kanton nam gori !

Zbog značajno pogoršane epidemiološke situacije u Zeničko – dobojskom kantonu Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini ZDK traži održavanje hitne sjednice Skupštine po ovom pitanju.

Stopa smrtnosti u Zeničko – dobojskom kantonu je najveća u FBiH i iznosi 9,1%, također možemo vidjeti da je broj umrlih za tri mjeseca u 2021. približan broju umrlih tokom 2020. godine što su zabrinjavajući podaci te zahtjevaju hitnu reakciju.

Smatramo da je neophodno da Skupština ZDK bude informisana kako to dolikuje najvišem zakonodavnom organu u Zeničko – dobojskom kantonu, a sve sa ciljem donošenja preporuka i adekvatnih mjera.

Naš zahtjev je u skladu sa inicijativom opozicionih zastupnika u Skupštini ZDK da se održi hitna sjednica Skupštine, a koja je podržana i na Kolegiju Skupštine održanog 19.03.2021. godine.

Hitna sjednica je trebala biti održana početkom aprila nakon dostavljanja informacije o stanju pandemije od strane Ministarstva zdravstva, međutim to se još uvijek nije dogodilo I nemamo informaciju kada će se desiti.

Trenutno držimo neslavne rekorde koji naš kanton svrstavaju na samo dno borbe protiv COVID-19, Klub SDP-a smatra da se pandemijom u našem Kantonu može baviti isključivo struka, a ne politika koja je donosila pogrešne Odluke koje su ugasile živote naših sugrađana.

Situacija je krajnje ozbiljna čemu svakodnevno svjedičimo, tražimo hitnu sjednicu, zahtjevamo da se politika ostavi po strani, tražit ćemo detaljan izvještaj i odgovornost Kriznog štaba ZDK, resornog ministarstva kao i menadžmenta zdravstvenih ustanova koji su blagovremena upozorenja struke ignorisali.

Klub zastupnika SDPBiH u Skupštini ZDK

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.