Svijet     | 07.04.2021. 16:28 |

Rouhani: Razgovori u Beču otvaraju "novo poglavlje"

FENA Internet

TEHERAN, 7.  aprila (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da razgovori u Beču o oživljavanju ugroženog nuklearnog sporazuma iz 2015. otvaraju "novo poglavlje".

Iranska delegacija u utorak se sastala s predstavnicima preostalih strana u sporazumu kako bi raspravljali o povratku Washingtona sporazumu i okončanju teških američkih sankcija i iranskih kontramjera.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je kako je spreman da poništi odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju jednostranih sankcija.

Razlike su, međutim, ostale oko mehanike tih poteza jer je Teheran otada odgovorio odustajanjem od povinovanja nekim od svojih obaveza preuzetih sporazumom.

Sjedinjene Države nisu bile prisutne na jučerašnjim raspravama jer Iran odbija da se sastane s američkom delegacijom sve dok američke sankcije ostaju na snazi.

Umjesto toga, Evropska unija djeluje kao posrednik, ali su sve strane dale pozitivnu ocijenu otvaranja razgovora.

- Novo poglavlje upravo je otvoreno jučer - izjavio je Rouhani na sastanku vlade u srijedu.

- Ako (Washington) pokaže poštenje i iskrenost, to je sve što tražimo, mislim da ćemo biti u stanju da se dogovorimo u kratkom vremenu, ukoliko bude neophodno, (s ostalim stranama u sporazumu) - kazao je.

Razgovori se nastavljaju uz Beču u petak, saopćio je diplomat blizak raspravama.

Američka delegacija boravi u drugom hotelu, dok pregovarači EU djeluju kao posrednici.

Istovremeno, dvije grupe eksperata - za ukidanje sankcija i nuklearna pitanja - rade na "određivanju konkretnih mjera koje trebaju poduzeti Washington i Teheran" na obnovi sporazuma, izjavio je ruski ambasador u IAEA, Mihail Uljanov.

Washington je dao pozitivnu ocijenu uvodne sjednice.

- Mi ovo smatramo konstruktivnom i sigurno dobrodošlom mjerom - izjavio je portparol State Departmenta Ned Price, prenosi AFP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo