Svijet     | 06.04.2021. 21:50 |

Adis Abeba - Najmanje 100 mrtvih u sukobu između etiopskih regija Somali i Afar

FENA Saopćenje

ADIS ABEBA, 6. aprila (FENA) - U graničnim sukobima između etiopskih regija Somali i Afar ubijeno je najmanje 100 ljudi, objavio je u utorak regionalni dužnosnik povodom najnovijih nasilnih događaja uoči nacionalnih izbora u junu.

Oko 100 civila ubijeno je od kad su sukobi izbili u petak, a traju i ove sedmice, rekao je Ahmed Humed, zamjenik čelnika policije za sjeveroistočnu regiju Afar, agenciji Reuters telefonskim putem.

Za nasilje je optužio Afaru južnu pokrajinu Somali i njene snage sigurnosti, prenosi Hina.

Ali Bedel, glasnogovornik Somalija, kazao je kako je u petak ubijeno 25 ljudi, a “nepoznat broj civila” poginuo je u naknadnim napadima istih snaga u utorak.

Obje strane negiraju da su počele sukobe i za njih krive jedna drugu.

Sukobi na granici dviju regija stariji su od šest mjeseci dugog sukoba na sjeveru, u kojem su suprotstavljene federalne snage protiv bivše vladajuće stranke pokrajine Tigraj.

Nasilje se intenziviralo dok vlada premijera Abiya Ahmeda pokušava uspostaviti kontrolu nad Tigrayom, što je pokazatelj teškoća koje taj dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019. godine ima u održavanju države na okupu.

Nadolazeći izbori smatraju se testom krhke ujedinjenosti Etiopije, kojoj sada prijete novi regionalni i etnički sukobi, prenosi Al jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo