Svijet     | 06.04.2021. 15:58 |

Ukrajina pozvala NATO da je primi u članstvo

FENA Internet

KIJEV, 6. aprila (FENA) - Predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je pozvao NATO da otvori put za pridruženje Ukrajine zapadnom vojnom savezu, nakon nekoliko dana u kojima je Rusija gomilala vojnike i blizini regije Donbas zahvaćene sukobom.

Izjava Zelenskog izazvala je trenutnu reakciju Moskve, koja tvrdi da bi prijem Ukrajine u NATO mogao dodatno pogoršati situaciju u Donbasu, gdje se nasilje pojačalo u posljednjim danima.

Proruski separatisti bore se od 2014. protiv ukrajinskih snaga u Donbasu, u sukobu za koji Kijev tvrdi da je odnio 14.000 ljudskih života. Ukrajina je izvijestila da su još dvojica njenih vojnika poginula u utorak.

- Prijem u NATO jedini je put za okončanje sukoba u Donbasu - poručio je Zelenski generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru, navodi se u saopćenju iz ureda Zelenskog. Akcioni plan za članstvo "bit će istinski signal za Rusiju", kazao je on.

Također je pozvao NATO članice da osnaže vojno prisustvo u regiji Crnog mora.

Stoltenberg je u tweetu izrazio "ozbiljnu zabrinutost ruskim vojnim aktivnostima u i oko Ukrajine i aktuelnim kršenjima primirja".

Ukrajina je pokrenula diplomatsku ofanzivu u cilju jačanja podrške zapadnih zemalja i NATO-a u sporenju s Rusijom oko Donbasa, izražavajući zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika od kraja marta. Rusija tvrdi da su pokreti njenih vojnika defanzivni i da će umiješanost NATO-a samo dodatno pogoršati ionako zapaljivu situaciju.

Spor je također oborio vrijednost suverenih ukrajinskih dionica na najniži nivo od novembra prošle godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da narod koji živi na istoku Ukrajine neće prihvatiti članstvo u NATO-u i da bi retorika ukrajinskih čelnika mogla dodatno destabilizirati regiju Donbasa.

- Do sada ne uočavamo namjeru ukrajinske strane da na neki način ublaži situaciju i da se odmakne od ratobornih tema - kazao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je, govoreći tokom posjete Indiji, izjavio da je Rusija zabrinuta izjavama koje dolaze iz Kijeva i da je u kontaktu s evropskim zemljama povodom toga.

Sukob u Donbasu planuo je u mjesecima nakon što su ruske snage zauzele ukrajinski Krimski poluotok 2014. godine. Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da separatiste u Donbasu naoružava, predvodi, finansira i pomaže Rusija, uključujući i aktivne ruske vojnike. Moskva negira da se miješa u ukrajinska unutrašnja pitanja. Iako je primirje prekinulo sukobe punog obima, sporadični smrtonosni sukobu su nastavljeni.

Ukrajina je također saopćila u utorak kako želi da aktuelni mirovni pregovori budu izmješteni iz bjeloruske prijestonice Minska, tvrdeći da je Bjelorusija pod prevelikim uticajem Rusije.

- Ne znamo gdje bi se oni (razgovori) mogli izmjestiti. To je tema rasprave - izjavio je zamjenik ukrajinskog premijera Oleksij Reznikov za Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo