Regija     | 05.04.2021. 15:07 |

Organi dvoipolgodišnje djevojčice idu u Njemačku i Mađarsku

FENA Agencije

ZAGREB, 5. travnja (FENA) - Organi tragično preminule dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške dodijelit će se primateljima dječje dobi u Njemačkoj i Mađarskoj, izvijestili su u ponedjeljak iz hrvatskog Ministarstva zdravstva.

"Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi", stoji u priopćenju.

Dodaje se da su srce i bubrezi prihvaćeni za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj.

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić jutros je potvrdio da je kompleksna formalno-pravna procedura oko eksplantacije organa jučer uspješno obavljena u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatorom za transplantacijski program, s Eurotransplantom kojeg je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju.

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu. Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Roditelji djevojčice koji su u istražnom zatvoru, djelomično su priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici te je prvooptužena u ovom slučaju.

Nakon što je djevojčica umrla, optužnica protiv majke je prekvalificirana te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti. Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo