Svijet     | 05.04.2021. 15:44 |

Palestinski čelnik Mahmoud Abbas otputovao u Njemačku na medicinske testove

FENA Internet

RAMALLAH, 5. aprila (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmud Abbas otputovao je u Njemačku u ponedjeljak na rutinske "medicinske testove" i sastat će se s kancelarkom Angelom Merkelom, izjavio je izvor iz njegovog ureda za AFP.

Manje od dva mjeseca uoči prvih palestinskih izbora u 15 godina, 86-godišnji Abbas napustio je predsjednički ured u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali helikopterom preko Jordana, saopćio je izvor.

On će iz Jordana avionom otputovati u Njemačku prije nego što se vrati u četvrtak, dodao je izvor koji je tražio da ostane anoniman do zvanične objave Abbasove posjete Njemačkoj.

Palestinski parlamentarni izbori zakazani su za 22. maj, dok će predsjednički izbori biti održani 31. jula.

Abbas, koji je izabran za predsjednika palestinskih vlasti na proteklim izborima u 2005. godini nakon smrti Yassera Arafata, još se nije deklarirao namjerava li da se ponovo kandiduje.

Njegov sekularni pokeret Fatah, koji kontrolira Zapadnu obalu, podnio je listu kandidata za parlamentarne izbore.

Abbas, strastveni pušač, hospitaliziran je zbog upale pluća u 2018., podgrijavajući špekulacije o eventualnom palestinskom planu njegovog naljednika.

Njegova posjeta Njemačkoj dolazi u vrijeme dok se Fatah suočava s rastućim političkim pritiskom.

Fatah se na parlamentarnim izborima suočava s brojnim disidentskim frakcijama, među kojim je i Slobodarska lista, koju predvodi nećak pokojnog Arafata, Nasser al-Kidwa.

Slobodarsku listu podržava Marwan Barghouti, popularni čelnik koga njegove pristalice opisuju kao palestinskog Mandelu.

Barghouti služi višestruke kazne doživotne robije koje mu je izrekao Izrael zbog navodnog organiziranja dnevnih smrtonosnih napada tokom druge palestinske intifade (ustanka) iz perioda 2000-2005. godine.

Abbasov bivši sigurnosni čelnik za Gazu Mohammed Dahlan, koji je trenutno u egzilu u Abu Dhabiju, također podržava listu izazivača.

Bivši palestinski premijer Salam Fayyad, bivši zvaničnik Svjetske banke koga hvale zbog njegove borbe protiv korupcije, podržava vlastitu grupu na izborima.

Palestinski izbori uslijedit će nakon sporazuma o glasačkim procedurama između Fataha i islamističkog Hamasa koji kontroliraju Pojas Gaze pod izraelskom blokadom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije