Svijet     | 04.04.2021. 15:39 |

Bugari glasaju na parlamentarnim izborima

FENA Internet

SOFIJA, 4. aprila (FENA) - Prvi redovni parlamentarni izbori od 2009. održavaju se danas u Bugarskoj, a glasanje se odvija usred nezapamćene epidemijske krize koja ostavlja trag na sve aspekte procesa.

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 20 sati. U slučajevima da glasači još uvijek čekaju ispred mjesta za glasanje u 20 sati, glasanje se može nastaviti do 21 sat.

Ukupno 6.985 kandidata (6.893 koje su nominirale 22 stranke i osam koalicija stranaka i dvije nezavisne stranke) bori se za 240 mjesta u Nacionalnoj skupštini. Da bi kandidati bili izabrani, stranke i koalicije moraju osvojiti najmanje četiri posto važećih glasova u Bugarskoj i inostranstvu.

Probni birački spiskovi navode 6.732.316 birača sa pravom glasa. Glasanje je obavezno po zakonu, ali obaveza glasanja je praktički neprovediva.

Za potrebe izbora, zemlja je podijeljena u 31 višečlanu izbornu jedinicu (tri u Sofijskoj gradskoj regiji, dvije u Plovdivskoj i 26 zajedničkih s preostalih 26 administrativnih regija). Broj mjesta dodijeljenih izbornoj jedinici varira od 16 do četiri.

Procesom upravljaju Centralna izborna komisija, izborne komisije izbornih jedinica i izborne komisije odjeljenja.

Glasanje se odvija u 11.983 glasačka odjeljenja, 88 odjeljenja u bolnicama i 185 mobilnih odjeljenja u Bugarskoj, koja opslužuju glasače s trajnim invaliditetom i one koji su na stalnoj adresi u karantinu kao zaraženi COVID-19 ili kontakti.

Za Bugare u inostranstvu postoji 465 biračkih odjela u 69 zemalja. Većina inostranih biračkih odjela - 61, otvorena je u Njemačkoj. Postoje 53 odjeljenja u Španiji, 24 u Italiji, 20 u Grčkoj i 18 u Francuskoj. Velika Britanija, Turska i SAD imaju po 35 odjeljenja, što je maksimalno dozvoljeno za zemlje koje nisu članice EU.

Po prvi put na ovim parlamentarnim izborima dostupno je potpuno mašinsko glasanje kao alternativa upotrebi papirnih glasačkih listića na svih 9.389 domaćih odjeljenja s najmanje 300 glasača.

Na biračkim mjestima birači moraju nositi maske za lice i držati distancu, a lokacije dezinficira više od 25.000 zaposlenih. Više od trećine od oko 100.000 članova izbornih komisija u izbornim jedinicama i odjelima vakcinisano je prema njihovoj želji.

Izbore nadgleda 28 bugarskih nevladinih organizacija i šest međunarodnih i stranih organizacija.

Pet socioloških agencija registrovalo se za provođenje izlaznih anketa na dan glasanja, a pet stranih medija izvještava o glasanju u Bugarskoj.

Više od 20.000 policajaca provodi zakon i red.

Rezultati izlaznih anketa ne smiju biti javni i komentirani od strane političara, anketara i novinara prije 20 sati na dan glasanja, javlja BTA.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana