Sport     | 04.04.2021. 10:18 |

Peštek: Cilj Regionalne bokserske lige je unapređenje olimpijskog boksa (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Žrijebanje Regionalne lige u olimpijskom boksu, koju čini osam klubova iz šest zemalja - Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, bit će održano 9. aprila u Sarajevu.

Predsjednici bokserskih saveza ovih šest zemalja ranije su potpisali Deklaraciju o pokretanju Regionalne lige u boksu, vođeni željom da doprinesu unapređenju olimpijskog boksa te regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sporta.

Predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek je u razgovoru za Fenu kazao da su u posljednjih par mjeseci održani sastanci u Beogradu, potom i u Zagrebu, gdje su precizirane aktivnosti u vezi same realizacije i propozicija takmičenja, a u Sarajevu će 9. aprila biti obavljeno žrijebanje.

Napomenuo je da će učestvovati osam klubova - po dva kluba iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te po jedan klub iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Iz BiH će to biti bokserski klubovi „Radnik“ Bijeljina i „Željezničar“ Sarajevo.

Pojasnio je da će Liga biti organizirana u dva dijela, jedan dio će činiti po jedan klub iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, a drugi dio po jedna klub iz Makedonije, Crne Gore, BiH i Srbije. Bit će održano po šest kola i pobjednici, prva dva iz grupe će činiti final four, superfinale, kako bi se na kraju dobio konačni pobjednik.

Peštek je istaknuo da su ciljevi uspostavljanja Regionalne bokserske lige podizanje kvaliteta olimpijskog boksa na viši nivo, promoviranje domaćih boksera i podizanje kvalitete “kako bi u konačnici imali spremne kvalitetne boksere za osvajanje nekih od svjetskih ili olimpijskih ili evropskih medalja“.  

Također, dodao je da je jedan od ciljeva Regionalne lige i povratak regionalnih klubova koji imaju dugu tradiciju, a koji su na najbolji način bili nosioci i promotori boksa.

Peštek je napomenuo da je boks bio treći sport po gledanosti u bivšoj Jugoslaviji. Ukazao je na važnost promocije boksa u BiH kao olimpijskog sporta, te dodao da bi država i društvo trebali stati iza takvog sporta.                     

- S obzirom da je to jedan tradicionalni olimpijski sport, vjerujem da ćemo naići na podršku institucija u BiH, kako bi Bokserski savez BiH ostao ravnopravan sa bokserskim savezima Hrvatske, Srbije, Makedonije i ostalim savezima - istaknuo je predsjednik Bokserskog saveza BiH.

Najavio je da bi Regonalna bokserska liga trebala početi polovinom maja, dodajući da to zavisi i od epidemiološke situacije koja diktira aktivnosti.

- Koliko je bitna Regionalna liga, njeno pokretanje i održavanje, pokazuje i to da su predsjednici bokserskih saveza iz šest država prisustvovali prijemu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, gdje je razgovarano o svim detaljima koji su potrebni za realizaciju i opstanak regionalne lige. Bitno je naglasiti da smo, kao region prepoznatljivi kao dobri bokseri, dobri takmičari - istaknuo je Peštek.

Napomenuo je da je i predsjednik Svjetske bokserske federacije (AIBA) Umar Kremlev prisustvovao jednom od sastanaka, na kojem je istaknuo da je region prepoznatljiv po dobrim bokserima, te je dao punu podršku formiranju regionalne lige.

Pogledajte: https://fena.ba/video/5673

Preuzmite: https://drive.google.com/drive/folders/10SI-8-Hf_yadYo5R5C3YM9vVOVTnNlVz?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo