Bosna i Hercegovina     | 02.04.2021. 15:50 |

Zdravstveni savjet Grada Goražda usvojio akcioni plan za 2021. godinu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2.aprila (FENA) – Zdravstveni savjet Grada Goražda na današnjoj sjednici razmatrao je epidemiološku situaciju na području Goražda. Na sjednici je usvojen i akcioni plan savjeta za 2021. godinu, sa devet sektorskih ciljnih grupa.

Sjednici zdravstvenog savjeta prisustvovali su i direktori Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo i Doma zdravlja“dr. Isak Samokovlija“ dr. Edin Čengić.

- Konstatovano je da se u proteklih nekoliko dana bilježi blaga tendencija smanjenja  inficiranih koronavirusom u odnosu na proteklu sedmicu kada je broj zaraženih u gradu Goraždu dosegao vrhunac od početka pandemije. Jedan od razloga zašto krivulja broja zaraženih nema značajniju tendenciju pada je nedovoljna primjena postojećih mjera  – kazao je predsjednik Zdravstvenog savjeta Sanid Zirak.

 Naglasio je da  posebno zabrinjava činjenica da je sve veći broj lica koja razvijaju težu kliničku sliku i kojima je potrebna hospitalizacija. Na sjednici je istaknuto da su kapaciteti izolatorija Đački dom popunjeni, kao i oni u Kantonalnoj bolnici, gdje je pet pacijenata smješteno je u hodnicima.

 Na današnoj sjednici kreiran je i usvojen akcioni plan savjeta za 2021 godinu u skladu sa devet sektorskih ciljnih grupa

- Taj akcioni plan sadrži  domen omladinske politike u oblasti zdravstvene zaštite, penzionera, zatim privatne i javne zdravstvene prakse  na lokalnom nivou, zatim tu su ciljevi i u domenu stručnih udruženja koja okupljaju ciljne grupe. Zajedno samo dakle predložili  aktivnosti koje je potrebno provesti u ovoj godini u cilju zaštite i unaprieđenja zdravstvene zaštite pacijenata iz svih ovih kategroija – pojansio je Zirak.

Zdravstveni savjet Grada Goražda formiran je odlukom Gradskog vijeća krajem prošle godine, što je bila zakonska obaveza. Osnovna funkcija zdravstvenog savjeta je koordinirajućeg i savjetodavnog karaktera s ciljem da se sa menadžmentina gradskih i kantonalnih javnih zdravstvenih ustanova i zdravstvenih ustanova privatne prakse vrše koordinirajuće aktivnosti da bi usluge bile što kvaltetnije na području grada Goražda.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta