Bosna i Hercegovina     | 02.04.2021. 15:57 |

Spriječeno krijumčarenje ljudi na području Zvornika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Pripadnici Postrojbe granične policije Zvornik u petak su u ranim jutarnjim satima na području općine Zvornik, u mjestu Tršić, spriječili krijumčarenje migranata uz pomoć posebnog tima za sprječavanje nezakonitih migracija.

Nakon što su uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici Postrojbe granične policije Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 15 državljana Pakistana i Afganistana. Pod nadzorom dežurnog tužitelja i prema naredbi Suda BiH, obavljen je pretres 2 osoba, koje su upravljale čamcem, osumnjičenih za počinjenje kaznenog djela 'krijumčarenje ljudi', a tijekom pretresa pronađen je određeni iznos novca u eurima i RSD, mobilni telefon sa pripadajućim i drugim SIM karticama mobilnih operatera Srbije kao i jedna putovnica Republike Indije, koji su, kao predmeti koji potiču iz počinjenja kaznenog djela, privremeno i oduzeti, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Obje osobe su lišene slobode i bit će u zakonskom predviđenom roku predani Tužiteljstvu BiH uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu. Preostalih 13 osoba bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja te predani nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Ravnatelj GPBiH Zoran Galić rekao je tim povodom da su pripadnici Granične policije BiH maksimalno angažirani u zaštiti državne granice te istaknuo da Granična policija BiH nema podršku države u borbi protiv nezakonitih migracija.

Naglasio je kako su pripadnici granične policije Zvornik još jedanput pokazali da unatoč svim problemima s kojima se suočavaju imaju jako dobre rezultate u sprječavanju svakog oblika kriminaliteta.

"Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažiranosti, a tome je ujedno pridonio i poseban tim kojeg smo formirali u borbi protiv nezakonitih migracija. S ljepšim vremenom, očekuje se intenzivniji migracijski pritisak i sramotno je da država od početka migrantske krize ništa nije poduzela da nam pomogne u sprječavanju nezakonitih migracija, nisu nam osigurali popunjavanje ni ljudskih resursa, ni specijalističku opremu, pa čak ni gorivo za službenike koji su izvanredno angažirani kako bi zaštitili kritične točke nezakonitih prelazaka. Naš proračun je isti sada i prije 10 godina. Migrantska kriza, iako se stavlja na teret samo Graničnoj policiji, ona je problem koji se rješava uz maksimalnu podršku i suradnju, a osim pojedinih policijskih agencija i međunarodnih subjekata od kojih molimo pomoć, mi druge podrške nemamo", rekao je ravnatelj Galić.

Od početka ove godine, pripadnici GPBiH odvratili su više od 900 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. S obzirom na to da je u zimskom razdoblju bio sezonski trend pada migracijskog pritiska, već sada se očekuje intenzivniji migracijski pritisak, stoji u saopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo