Stranačke aktivnosti     | 02.04.2021. 13:33 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Od maja mjeseca vaccina Sputnik V proizvodiće se u Institutu Torlak i bilo bi od esencijalne vaznosti da Vlada Republike Srpske prepozna taj momenat, obavi potrebne konsultacije, donese potrebne odluke da finansijski učestvuje u tom projektu – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Nesagledive su dugoročne dobiti od učešća u ovom projektu. Dobra, sigurna i nadasve ekonomična dostupnost vakcina bila bi obezbijeđena sa ulaganjem proporcionalno broju stanovnika, što po mojoj procjeni iznosi 1/8 ili preciznije 12,5% u ukupnom koštanju projekta“ – naglasio je Stanić.

On je podsjetio da j predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još 5. februara izjavio da će Srbija investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V" i tu nastupa momenat kada bi se u tom kritičnom trenutku trebala ukljuciti Vlada Republike Srpske sa našom ponudom za finansijsko učešće u projektu.

„Ocijenjeno je od strane ruskog proizvođaca Gamaleja da su za prvu fazu koja bi uključivala transport supstance neophodne za proizvodnju vakcina, za punjenje vakcina u Torlaku u Srbiji, za pakovanje vakcina i za distribuciju ispunjeni tehnološki uslovi. U drugoj fazi bi se u Torlaku proizvodila i aktivna supstanca. Sve to uliva povjerenje u apsolutni uspjeh ovog projekta“ – poručio je šef Odbora za zdravstvo SDS.

„Krizu treba posmatrati i kao šansu i ako mi iz Srpske vjerujemo u Srbiju, ovo je sigurno šansa koju zbog zdravlja naših građana ne smijemo propustiti. U pitanju nije samo sadašnji trenutak, već i naša budućnost!“ – kazao je Stanić.


Sektor za
politiku i medije
SDS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!