Bosna i Hercegovina     | 02.04.2021. 11:26 |

Ambasador Alkalaj učestvovao na Dijalogu s generalnim sekretarom UN-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj učestvovao je na virtuelnom dijalogu s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, pod nazivom "Building Back Better - The Road Aead for the UN".

Dijalog je organizovao Forum malih država (FOSS), neformalno udruženje malih država pri UN-u sa više od 120 članica.

Tema razgovora je bila daljnji rad i napredak Ujedinjenih nacija, s posebnim osvrtom na utjecaj pandemije COVID-19. Tokom dijaloga učesnici su se osvrnuli na mnoge izazove s kojima se suočavaju UN kao i multilaterizam, posebno u oblastima ravnopravnosti spolova, ljudskih prava kao i reformi UN i Vijeća sigurnosti.

Alkalaj je istakao da je UN u 75 godina svog postojanja dokazao da se može nositi s čuvanjem svjetskog mira i sigurnosti, kodifikacijom međunarodnih normi, zaštitom ljudskih prava, kao i pružanjem pomoći zemljama za postizanje održivog razvoja i pomoći najugroženijima.

- Također, pandemija COVID-19 otkrila je krhkost našeg svijeta i to je svojevrsni test za Ujedinjene nacije kao globalnu organizaciju i za međunarodnu saradnju i multilateralizam uopće. Pokazalo se da nijedna zemlja, bez obzira koliko dobro bila organizirana, bogata i napredna, ne može sama izaći na kraj s tim nevidljivim neprijateljem - rekao je Alkalaj.

Naglasio je da je ključno da države članice nastave pružati podršku i saradnju u okviru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao ključnog tijela za koordinaciju globalnog odgovora na pandemiju COVID-19.

Također, istakao je da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava napore UN-a za mir i sigurnost u konfliktnim situacijama i podržao poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa za opštim i trenutnim prekidom sukoba kako bi utihnulo oružje, zaustavilo se nasilje i podigao glas za mir, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo