Svijet     | 02.04.2021. 10:45 |

Fauci: Sjedinjenim Državama možda neće trebati AstraZeneca vakcina

FENA Internet

CHICAGO, 2. aprila (FENA)  - Sjedinjenim Državama možda neće trebati AstraZeneca vakcina, čak i ako dobije odobrenje američkih regulatora, rekao je u četvrtak za Reuters  epidemiolog dr Anthony Fauci.

Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, rekao je da Sjedinjene Države imaju dovoljno ugovora s drugim proizvođačima vakcina za imunizaciju cijele  američke populacije, a možda i dovoljno za dodatne vakcine na jesen.

Upitan hoće li Sjedinjene Države koristiti doze vakcina AstraZeneca, rekao je: „To je još uvijek u zraku. Moj je generalni osjećaj da s obzirom na ugovorne odnose koje imamo s brojnim proizvođačima imamo dovoljno vakcina da ispunimo sve svoje potrebe bez pozivanja na AstraZenecu. "

Krajem prošle godine proizvođač lijekova AstraZeneca i Univerzitet Oxford objavili su podatke iz ranijeg ispitivanja s dva različita očitanja učinkovitosti kao rezultat pogreške u doziranju. Stoga je u martu više od desetak zemalja privremeno obustavilo upotrebu vakcine AstraZeneca nakon što su izvještaji ukazivali na povezanost vakcine sa poremećajima  zgrušavanja krvi.

Također u martu, američka zdravstvena agencija rekla je da podaci kompanije AstraZeneca daju nepotpunu sliku o učinkovitosti vakcine. Nekoliko dana kasnije AstraZeneca je objavila rezultate koji pokazuju smanjenu, iako još uvijek snažnu učinkovitost, prenosi Reuters.

-Ako pogledate brojeve (doza) koje ćemo dobiti od J&J-a, od Novavaxa iz Moderne ako ugovorimo više, vjerojatno ćemo moći podnijeti bilo koje povećanje za vakcinaciju koje nam treba, ali ne mogu sa sigurnošću reći – zaključio je Fauci.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo