Regija     | 01.04.2021. 17:00 |

Prosvjed protiv mjera zatvaranja u Ljubljani

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. travnja (FENA) - U središtu Ljubljane u četvrtak je protiv zatvaranja zbog pandemije covida-19, koje je danas stupilo na snagu, prosvjedovalo više slovenskih asocijacija i nevladinih udruga, navodeći da su mjere "nelogične i neracionalne" te su pozvale vladu da o njima ponovno razmisli i donese nova rješenja.

Između ostalih, prosvjedovali su zaposleni u obrazovanju, ugostitelji, roditelji djece kojima se uvodi on-line nastava, taksisti, sportaši i neke druge skupine, javili su popodne slovenski mediji.

Novom zatvaranju društvenog života, restrikcijama na granicama, te smanjenom režimu rada gospodarskih i sportskih djelatnosti, prometa i državne administracije zadnjih je dana u Sloveniji sve više protivljenja i izraza nezadovoljstva. Vlada, pak pozivajući se na mišljenje stručnjaka, smatra da je uvođenje 11-odnevnog zatvaranja bilo neizbježno.

Slovenska lijevo-liberalna oporba koje je u utorak onemogućila vladi Janeza Janše da smijeni predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, za što je vladi nedostajao jedan zastupnički glas, najavila je da će u petak protiv vlade uložiti ustavnu tužbu, s argumentacijom da je loše upravljala epidemijom covida-19, te da predsjednik vlade Janša guši slobodne medije i želi pod svoju kontrolu staviti pravosudni sustav i neka druga državna samostalna tijela.

Potporu danas uvedenom zatvaranju dao je predsjednik države Borut Pahor, koji je pozvao svoje sugrađane da poštuju uvedeno 11-dnevno zatvaranje i da budu strpljivi i optimistični, kako bi se zdravstvena kriza uzrokovana jačanjem epidemije Covida-19 mogla završiti.

"U ovoj bitci s koronavirusom nije bilo alternative zatvaranju, drugih mogućnosti ili kompromisa nema. To je jedinstvena ocjena struke, u suprotnom bi riskirali zdravlje i živote", kazao je Pahor u posebnoj video-poruci javnosti, povodom početka razdoblja zatvaranja kojim vlada želi "presjeći" treći val epidemije.

Mnogi su nakon godine dana borbe s pandemijom umorni, no uvjereni smo da će se situacija s cijepljenjem nakon 'lockdowna' smiriti, pa treba biti optimističan, a u međuvremenu se držati propisanih mjera, poručio je slovenski predsjednik.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 1335 novozaraženih koronavirusom, uz visok 23,7-postotni udio pozitivnih testova, a od Covida-19 umrlo je još sedam ljudi.

Stručnjaci iz znanstvenog instituta "Jožef Štefan" naveli su u četvrtak da je stvaran broj novih zaraza dnevno možda i dva do tri puta veći od onog utvrđenog testiranjem, te da je za širenje novih zaraza kriv britanski soj koji se jako proširio zadnjih mjesec dana, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana