Bosna i Hercegovina     | 01.04.2021. 11:03 |

Usvojen Proračun Grada Livna u iznosu od 12,6 milijuna maraka

FENA Mario Loncar

LIVNO, 1. travnja (FENA) - Gradsko vijeće Grada Livna usvojilo je Proračun za 2021. godinu u iznosu od 12,6 milijuna maraka.

Po riječima gradonačelnika Livna Darka Čondrića, Proračun je kreiran na jednoj realnoj osnovi, a njegovo usvajanje bio je preduvjet za normalan rad i nastavak ranije započetih projekata. 

"Znamo svi da radimo sjeverni krak vodovoda Lusnić-Livno, radimo i u završnoj smo fazi s uređenjem korita rijeke Bistrice, radit ćemo plansku i projektnu dokumentaciju za neke druge projekte koji su u interesu Grada Livna, transparentno trošiti novce i stoga smo još i više pozvani da se ne rasipamo", kazao je medijima gradonačelnik Čondrić.

Istaknuo je kako će u svom budućem radu staviti naglasak na predškolstvo, školstvo, djecu, obrazovanje, potpore mladima, a rješavat će se i infrastrukturni projekti. 

Najznačajnija stavka proračunskih prihoda su porezni prihodi, planirani u iznosu od 5,2 milijuna maraka što je za 1 posto više u odnosu na plan za 2020. godinu. 

Unutar te skupine prihoda, najveći udio imaju prihodi od neizravnih poreza planirani temeljem Projekcija Ministarstva financija.

Proračunom Grada Livna za 2021. godinu neizravni porezi su planirani u ukupnom iznosu od 3.6 milijuna maraka što je za 6 posto manje od plana za 2020. godinu

Druga stavka po apsolutnoj veličini poreznih prihoda su prihodi od poreza na dohodak koji su planirani za 2021. godini u iznosu od 1.2 milijuna maraka, što je za 29 posto više u odnosu na plan za 2020. godinu. 

Neporezni prihodi planirani su u iznosu od 4.9 milijuna maraka što je 38,79 posto od ukupno planiranih prihoda i primitaka. 

Neporezne prihode čine prihodi od financijske i nematerijalne imovine, prihodi od iznajmljivanja, prihodi od imovine i zakupa, komunalne naknade i pristojbe, ostale naknade i pristojbe po federalnim, županijskim i gradskim propisima.

Najveća stavka unutar te kategorije prihoda su sredstva od HEP-a koja se planiraju u iznosu od 2 milijuna maraka za 2021. godinu.

Tekuće potpore planirane su u iznosu od 1.5 milijuna maraka te se doznačuju od viših razina vlasti, a planirana su s federalne i županijske razine na temelju izvršenja u prethodnoj godini. 

Kapitalni primici, odnosno primici od prodaje zemljišta, planirani su u iznosu od 900.000maraka, a temelj te proračunske stavke su kupoprodajni ugovori i zahtjevi zainteresiranih stranaka za kupovinu zemljišta u vlasništvu Grada Livna.     

Tekući rashodi planirani su u iznosu od 8 milijuna maraka što je za 1 posto, a unutar tekućih rashoda, plaće i naknade troškova uposlenih planirane su u iznosu od 2.9 milijuna maraka što je za 6 posto više nego 2020. godine. Planirano povećanje odnosi se na popunjavanje upražnjenih radnih mjesta.

Kapitalni izdaci planirani su u iznosu od 3.3 milijuna maraka, odnosno predstavljaju 26,55 posto od ukupno planiranog Proračuna. 

Od kapitalni izdataka najviše se izdvaja za vodovod i kanalizaciju, za završetak izgradnje mrtvačnice, izgradnju lokalnih prometnica te modernizaciju izgradnje javne rasvjete.

Na sjednici Gradskog vijeća Livna usvojen je i Program rada za preostala tri kvartala godine. 

Predsjednica Gradskog vijeća Hana Milak je istaknula da program rada ima čak šezdeset šest stavki.

"To je izuzetno dobro i nadam se da nas neće spriječiti ova užasna pandemija u ostvarivanju svega toga", kazala je Milak.

Inače, upravo zbog epidemiološke situacije, vijećnici su na sjednici usvojili i privremenu odluku o načinu održavanja elektronskih sjednica.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo