Svijet     | 31.03.2021. 18:18 |

Inicijative Saudijske Arabije za očuvanje planete Zemlje i prirode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Polazeći od velike pažnje koju je Kraljevina Saudijska Arabije posvetila ekološkom aspektu, borbi protiv dezertifikacije i suočavanja s ekološkim izazovima, prijestolonasljednik, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane princ Muhammed bin Selman Abdulaziz Al Saud objavio je inicijative "Zelena Saudija" i "Zeleni Bliski istok" koje će odrediti pravac Kraljevine i regije u očuvanju Zemlje i prirode te će trasirati mapu puta s jasnim i ambicioznim obilježjima koja će uveliko doprinijeti realizaciji globalnih ciljeva.

Kako se navodi u saopćenju Ambasade Kraljevina Saudijske Arabije u BiH, te dvije inicijative polaze i od vodeće uloge Kraljevine u vezi sa zajedničkim međunarodnim pitanjima i nadopunjuju njene napore u očuvanju planete Zemlje tokom predsjedavanja Kraljevine Grupom "20", prošle godine.  

- To je rezultirano objavljivanjem posebnog proglasa u vezi sa okolišem i prihvatanjem koncepta kružne ekonomije ugljika. Zatim je osnovana prva radna grupa za okoliš i objavljene su dvije međunarodne inicijative da se zaustavi degradacija zemljišta i zaštite korali - ističe se.

Za Inicijativu "Zelena Saudija" navodi se da ima za cilj unaprijediti kvalitetu života i zaštititi naredne generacije putem povećanja procenta biljnog pokrivača, smanjenja emisije ugljika, borbe protiv zagađenosti, degradacije zemljišta i očuvanja morskog života putem sadnje deset milijardi sadnica drveća unutar Kraljevine Saudijske Arabije, smanjenjem emisije ugljika za procent veći od četiri posto od globanog učešća i povećanja udjela čiste energije u proizvodnji energije u Kraljevini za procent od 0,3 posto do 50 posto do kraja 2030. godine.

Inicijativa "Zeleni Bliski istok" ima za cilj da koordinira napore i prati regionalne i međunarodne razvoje događaja putem poboljšavanja tehnologija ugljikovodika u regionu i pokretanja najveće strategije pošumljavanja u svijetu koja ima za cllj da zasadi 50 milijardi sadnica u regionu Bliskog istoka. To predstavlja procent od pet posto globalnog cilja da se posadi jedan trilion sadnica.

Očekivanja su da će to doprinijeti smanjenju globalnog procenta ugljika za dva i pol posto. Ti zajednički napori doprinijet će realizaciji smanjenja emisije ugljika za deset posto, u odnosu na globalno učešće.

- Da bi se realizovala ta inicijativa usvojen je mehanizam rada koji će biti realizovan uz učešće bratskih i prijateljskih zemalja, te uz saradnju sa svim saveznicima, državama i organizacijama koje žele zajedno raditi na realizaciji te inicijative putem organizovanja godišnjeg samita na kojem će se raspravljati o detaljima Inicijative i njenim mehanizmima - ističe se.

Predviđa se početak rada na realizaciji lnicijative početkom četvrtog kvartala 2021. godine, u periodu od dvije naredne decenije. Kraljevina će osnovati nevladinu organizaciju radi realizacije samita i praćenja realizacije ciljeva inicijativa.

- Bitno je napomenuti da je Kraljevina Saudijska Arabija izvršila sveobuhvatnu rekonstrukciju sektora okoliša te je 2019. osnovala posebne snage za sigurnost okoliša. Povećala je prirodnih rezervata, sa četiri na 40 posto tokom četiri posljednje godine te je uspjela dostići najbolji nivo emisije ugljika među državama proizvođača nafte.

Uspjela je proizvesti i izvesti 40 tona plavog amonijaka. To je dio načina iznalaženja inovativnih rješenja za proizvodnju čiste energije. Kraljevina je pokrenula jedan od najvećih projekata proizvodnje zelenog hidrogena na globalnom nivou u gradu Neomu, u vrijednosti od pet milijardi američkih dolara, koja proizvodi otprilike 650 tona dnevno.

- Kraljevina vjeruje da rad na polju borbe protiv globalnih promjena obećava čistiju budućnost i samoodrživost u cijelom svijetu. Stoga, Kraljevina će raditi sa svim međunarodnim partnerima, organizacijama i državama na unaprijeđenju te dvije inicijative i onoga što one sa sobom, od podinicijativa i rokova za njihovu realizaciju - saopćeno je Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo