Bosna i Hercegovina     | 31.03.2021. 14:46 |

Općinsko vijeće Travnik usvojilo odluku o uvećanju paušala

FENA Cvita Kusić

TRAVNIK, 31. ožujka (FENA) - Općinsko vijeće Travnik usvojilo je danas odluku o uvećanju vijećničkih paušala, čiji će mjesečni bruto iznos, umjesto 405 KM, iznositi nešto više od 462 KM.

Paušali predsjednika klubova političkih stranaka, koje su zastupljene u Općinskom vijeću, uvećani su sa 462 KM, na bruto iznos od oko 520 KM.

Tijekom online sjednice, predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ekrem Mrakić kazao je da će ta stranka podržati spomenutu odluku, iako nije njen inicijator.

- Nismo inicijatori, ali smo svjesni da je u pitanju određeni politički proces i da svoje političke partnere moramo ispoštovati. Želimo biti ozbiljni partneri u koaliciji koja čini većinu i ne želimo da budemo kamen spoticanja u budućim političkim procesima - kazao je Mrakić.

Odgovarajući na primjedbe iz oporbenih stanaka da je uvećanje paušala nepotrebno i neumjesno u vrijeme ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, Mrakić je kazao da će Klub SDA odlučiti kome će donirati ovaj novac.

Vijećnik stranke Narod i pravda (NiP) Admir Smajić ocijenio je današnju odluku sramotnom, ističući da je usvojena u izrazito nepovoljnom ekonomskom momentu.

- Osim što je ekonomski neopravdana, ova odluka je i veoma neetična ukoliko se ima u vidu činjenica da je iznos paušala jednak plaćama pojedinih radnika u realnom sektoru, poput onih u tekstilnoj industriji - naglasio je Smajić, koji je predlagao umanjenje paušala.

Na činjenicu da paušali vijećnika u Općinskom vijeću Travnik nisu uvećavani od 2012. godine, ukazao je vijećnik iz Kluba HDZ-a BiH i HSS-a Stjepan Radić Niko Grganović, ističući da mu nije jasno "zašto se oko toga diže tolika halabuka".

- U međuvremenu su plaće načelnika i općinskih službenika uvećavane nekoliko puta. Možda je trenutak loš, s obzirom na to da se o ovome uopće ne bi ovoliko govorilo nakon načelničkih izbora - kazao je Grganović, osvrćući se na činjenicu da su prijevremeni izbori za načelnika Općine Travnik zakazani za 11. travnja.

U SDP-u BiH ocijenili su da je odluka donesena u vrijeme kada općina Travnik nije privlačna investitorima i kada građani ne mogu živjeti od svoga rada.

- Činjenica jeste da druga općinska vijeća imaju veće paušale i da je ovo uvećanje za 50-ak maraka, ali smatram da nismo izabrali pravo vrijeme - istaknuo je vijećnik te stranke Siniša Dukić.

Prije glasanja, povlačenje odluke o uvećanje paušala iz dnevnog reda zatražio je i direktor bolnice u Novoj Biloj i vijećnik HDZ-a BiH Velimir Valjan, koji je upozorio na tešku situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa.

- Ljudi ovdje umiru. Preklinjem vijećnike iz klubova SDA i HDZ-a BiH da glasaju protiv ili da povuku ovakvu odluku. U suprotnom, ja ovakvu točku ne mogu podržati - kazao je.

Nakon ove Valjanove molbe, uslijedila je pauza u zasjedanju Općinsko vijeća, a potom je odluka o uvećanju paušala usvojena.

Odluku su podržala 22 vijećnika, većinom iz SDA i koalicije HDZ-a BiH i HSS-a Stjepan Radić, dok je devet vijećnika glasalo protiv.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo