Svijet     | 31.03.2021. 12:11 |

Italijanska policija uhapsila mornaričkog kapetana i ruskog diplomatu

FENA Internet

RIM, 31. marta (FENA) - Italijanska policija saopćila je u srijedu da je uhapsila italijanskog mornaričkog kapetana i ruskog diplomatu pod sumnjom za šijunažu nakon što su uhvaćena dok su razmjenjivali dokument za novac na tajnom sastanku.

Italijan,  kapetan fregate, i Rus, vojni zvaničnik akreditiran u ambasadi, optuženi su za „ozbiljna krivična djela povezana sa špijuniranjem i državnom sigurnosti“ nakon njihovog sastanka u utorak navečer, saopćila je italijanska policija. Osumnjičeni nisu identifikovani.

Italijansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo na razgovor ruskog ambasadora Sergeja Razova nakon hapšenja. Ruska novinska agencija RIA  navela je saopćenje ruske ambasade u kome se izražava nada da incident neće ugroziti  bilateralne odnose.

Incident dolazi u nizu optužbi za špijuniranje u posljednjim mjesecima protiv Rusa u Evropskoj uniji. Bugarska je protjerala ruske zvaničnike pod sumnjom za špijuniranje u martu, a Nizozemska je postupila isto u decembru.

Hapšenja je naredio ured rimskog tužioca nakon duge istrage koju je provodila italijanska obavještajna služba uz pomoć vojske, saopćile su policijske snage Karabinjeri.

Italijanski zvaničnik priveden je u pritvor, dok je pozicija Rusa još pod razmatranjem u svjetlu njegovog diplomatskog statusa, dodaje policija.

Policija nije konkretno navela gdje su se hapšenja desila, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo