Sport     | 30.03.2021. 16:28 |

Kandidati dobili certifikate na obuci za trenere turskog streličarstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Treneri iz balkanskih zemalja, koji su prošli obuku u okviru programa "Obuka trenera turskog streličarstva" u organizaciji Fondacije streličara i Instituta Yunus Emre, danas su dobili svoje certifikate.

Sedamnaest kandidata iz šest balkanskih zemalja (Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo) došli su 14. marta u Istanbul na obuku kako bi obučavali sportiste koji će se takmičiti na Međunarodnom balkanskom kupu, koji će se održati 19. maja u Skoplju u okviru projekta Kemankeš u organizaciji Fondacije streličara i Instituta Yunus Emre.

Projektom "Obuka trenera turskog streličarstva", balkanski treneri završili su svoje obrazovanje. Na održanoj svečanosti, 17 trenera  dobilo je certifikate od predsjednika Instituta Yunus Emre Serefa Atesa i zamjenika gradonačelnika Beyoglua Mehmeta Erdogana.

Prilikom dodjele certifikata, predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates naglasio je da će kursevi turskog streličarstva u prvoj etapi započeti u sedam balkanskih zemalja.

- Projekat Kemankeš ima mnogo stubova. Jedan od njih su treneri koje smo doveli iz spomenutih zemalja kako bismo promovirali tursko streličarstvo širom svijeta i otvorili kurseve turskog streličarstva. Fondacija streličara je obučila trenere koje smo doveli iz sedam zemalja s Balkana. Ovaj događaj nosi i dodatnu vrijednost, jer je ovo prva dodjela certifikata od pojave pandemije čiji se uticaj osjetio u cijelom svijetu. Treneri iz sedam zemalja trenirali su ovdje, u Fondaciji streličara. Danas se sa certifikatima vraćaju svojim domovima. Na ovaj način će početi kursevi turskog streličarstva širom Balkana. U ovom periodu nismo samo obučavali trenere, u isto vrijeme smo zajedno sa Fondacijom streličara otvorili izložbe širom svijeta. Unapređujući naše odnose  moguće je svijetu predstaviti Tursku iz različitih uglova - reako je Ates.

Program obuke su pohađali uspješni polaznici kursa u Mostaru Faruk Veladar i Amina Mezit, kao  i Meho Selimović iz Sarajeva i Ajla Klisura iz Fojnice, saopćeno je iz Instituta Yunus Emre.  

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!