Politika

Osmanović: Nedopustiva pasivnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (VIDEO)

Tekst: Darinka Mitrović, Foto FENA/Almir Razić

SARAJEVO, 30. marta (FENA) -  Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović izjavio je danas da je nedopustiva  pasivnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) kada je riječ o nabavci vakcina. 

- Onog trenutka kada je bilo očigledno da COVAX mehanizam neće polučiti željene rezultate, bilo je nedopustivo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ne krenu u direktne razgovore s proizvođačima, kao i sa svojim kolegama premijerima zemalja članica Evropske unije, ali i drugih zemalja - dodao je Osmanović u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma.

Daleko je značajnije i ima veću važnost, kako je dodao, kada se dopisom obrati predsjedavajući Vijeća ministara prema samim proizvođačima i vladama i to je daleko ozbiljnije i znatno lakše da se dođe do realizacije nabavke vakcina.

- I danas mi nije jasno zašto se predsjedavajući Vijeća ministara ne aktivira kada je riječ o tom pitanju. Ukoliko se Tegeltija ne pokrene i ne uozbilji, nije daleko od toga da će Klub poslanika SDA pokrenuti njegovu smjenu - prokomentirao je Osmanović.

Dodao je da je državni parlament ipak bio aktivan, pogotovo Predstavnički dom, te podsjetio da je dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) početkom godine pokrenuo inicijativu i  tražio od Tegeltije da krene u razgovore i sklapanje direktnih sporazuma s proizvođačima, ali to nije podržano.

Podsjetio je da je Klub poslanika SDA pokrenuo izmjene dva zakona i to javim nabavkama, te lijekovima i medicinskim sredstvima koji su gotovo jednoglasno podržani u Predstavničkom domu, ali u Domu naroda su oboreni.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.I.