Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 14:11 |

Goražde - U BPK-a dopremljene 84 doze vakcine Pfizer

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30.marta (FENA) - Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas su isporučene 84 doze vakcina proizvođača Pfizer, a ista količina za potrebe ovog kantona čuva se i za revakcinaciju koja se u ovom slučaju treba obaviti u roku od tri sedmice - potvrđuju u ovoj ustanovi.

Direktorica Zavoda dr. Medina Bičo napominje da za ovu vakcinu vlada veliko interesovanje zdravstvenih radnika.

-Dobili smo 84 doze Pfizer vakcine, s tim da se još toliko čuva za revakcinaciju u hladnom lancu koji zahtjeva temperaturu ispod minus 70 stepeni, u Mostaru. Kad se vakcina isporuči ona se mora upotrijebiti u roku od pet dana i čuva se na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni. Jako je velika zainteresiranost zdravstvenih radnika za ovu vakcinu tako da će danas i sutra već biti završeno vakcinisanje - ističe dr. Bičo.

Napominje da je mnogo zdravstvenih radnika već preboljelo Covid-19 i kod kojih su se razvila antitijela, dok  je jedan broj vakcinisan i AstraZenecom. Imunizacija se nastavlja po prioritetima, a nova isporuka vakcina očekuje se tokom ove sedmice.

-Mi smo dosad vakcinisali 100 osoba vakcinom AstraZeneca, većinom zdravstvenih radnika i jedan broj štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica. Sa utroškom vakcina Pfizer, broj vakcinisanih osoba posredstvom Zavoda za javno zdravstvo popet će se na 184, a dobit ćemo još 170 vakcina AstraZeneca u toku ove sedmice i nadam se da ćemo je brzo i utrošiti. Vakcinacija se nastavlja po prioritetima, kada se završe zdravstveni radnici i Dom za stare osobe, putem porodičnih ambulanti bit će vakcinisane osobe koje su se prijavile, starije od 65 godina i hronični bolesnici - precizirala je ona.

Dr. Bičo napominje da vakcinaciju trebaju obaviti i osobe koje su preboljele Covid i prirodno stekle antitijela, ali u određenom periodu.

-Preporuka SZO je da trebaju, ali uvijek se prirodnom infekcijom razvije bolji imunitet nego od vakcine, pa se preporučuje da oni koji su imali svježu infekciju do tri mjeseca, nema potrebe da se vakcinišu, a oni koji imaju razvijena antitijela u nekom većem broju, treba da prođe najmanje  šest mjeseci. Uglavnom, preporuka je da se i te osobe vakcinišu, obzirom da imamo ove antigenske mutacije virusa, ali kada prođe period od tri do šest mjeseci - naglašava dr. Bičo.

Pored 184 doze vakcina koje su do sada obezbjeđene posredstvom Zavoda, pretpostavlja se da broj vakcinisanih osoba na području BPK-a može biti i veći te iz ove ustanove sugerišu građanima da se, ukoliko su vakcinu protiv Covida-19 primile na nekom drugom mjestu, obavezno jave svom porodičnom ljekaru kako bi se ti podaci unijeli u njihove zdravstvene kartone.

Inače, epidemiološka situacija u BPK i dalje je složena, iako je statistika nešto bolja u odnosu na dan ranije, a registrirano je više oporavljenih nego novozaraženih osoba. Od testirana 62 uzorka, infekcija Covid-19 potvrđena je kod 18 osoba, dok se oporavilo 47. U protekla 24 sata od posljedica koronavirusa u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu preminula je jedna muška osoba, što je 58. smrtni slučaj na području ovog kantona. Na Covid odjelu Kantonalne bolnice na liječenju se nalaze 24 pacijenta, dok je u izolatoriju Đački dom hospitalizirano 17 pacijenata. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu smješteno je 16 osoba iz Goražda. Na području ovog kantona trenutno su 394 osobe pozitivne na Covid-19, dok se u izolaciji nalaze 1.082 osobe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta