Bosna i Hercegovina     | 30.03.2021. 12:22 |

Karakaš: SBŽ očekuje nove doze cjepiva

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 30. ožujka (FENA) - Direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanske županije (SBŽ) Sead Karakaš izjavio je da je u toj županiji formirano 40 timova za cijepljenje građana protiv koronavirusa, dok će domovi zdravlja osigurati neophodne prostore.

- Do sada je SBŽ dobio dva puta po 500 doza, a sutra očekujemo 762 doze Pfizera. Zatim očekujemo 1.700 doza AstraZenece, a od sljedeće sedmice očekujemo značajnije količine kineske vakcine, kao rezultat donacije Turske i Kine - kazao je Karakaš u utorak novinarima.

Upitan na koji način će se vršiti cijepljenje, on je podsjetio da su u Planu cijepljenja, koji je donijela Vlada Federacije BiH, definirane prioritetne skupine.

- Prioritet broj jedan su zdravstveni radnici, a u okviru njih oni koji su najizloženiji. Nakon njih idu starački domovi i osoblje koje skrbi o štićenicima, a treća skupina su osobe starije od 65 godina s kroničnim bolestima, komorbiditetima - kazao je Karakaš.

Kako je kazao, postoje i primjedbe jer plan "u prioritete ne uključuje osobe sa transplantiranim organima, dijalizirane pacijente, roditelje djece koja su u potrebi i čitav niz ranjivih skupina".

- Razgovaramo i nastojimo to modificirati, te će biti značajno ukoliko to uspijemo. Naravno, onda to podrazumijeva i profesije koje su najoziloženije da i one trebaju ići u neke prioritete - naglasio je.

Po njegovim riječima, postori za cijepljenje će biti proširivani, ovisno o tome koliko bude cjepiva na raspolaganju.

- Ukoliko budemo imali veću količinu vakcina na raspolaganju, razmišljamo o tome da izmjestimo to cijepljenje van domova zdravlja i da to organiziramo u nekoj od školskih sportskih dvorana. Ovako, dok je to još mali broj, imamo domove zdravlja - kazao je Karakaš.

Inače, zbog pogršane epidemiološke situacije, u SBŽ-u će od srijede biti na snazi zabrana kretanja građana od 20 sati do pet sati ujutro.

Vlada SBŽ-a je na današnjoj izvanednoj sjednici, takođe, donijela odluku da ugostiteljski objekti od srijede mogu posluživati hranu i piće samo na terasama i drugim otvorenim prostorima.

U usvojenom setu mjera, preciziraju se i druga pravila za poduzetnike i građane, a prvenstveno ona koje se odnose na potrebu održavanja fizičke distance.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo