Svijet     | 30.03.2021. 10:48 |

Kwarteng: Britanija nema viška vakcina za druge zemlje

FENA Internet

LONDON, 30. marta  (FENA) – Britanija će se fokusirati na vakcinaciju kompletnog odraslog stanovništva prije nego što pruži sve viškove vakcina drugim zemljama kao što je njen bliski susjed Irska, izjavio je u utorak, ministar ekonomije Kwasi Kwarteng.

Više od 30 miliona Britanaca primilo je prvu dozu vakcina protiv COVID-19, u najbržoj kampanji vakcinacije u Evropi, s ciljem vakcinacije svih odraslih građana do kraja jula.

Britanija je, ipak, uvučena u sporenje s Evropskom unijom, u kojoj je program vakcinacije mnogo sporiji zbog problema s isporukama vakcina.

- Mislim da naš fokus mora biti da pokušamo i održimo Britaniju sigurnom. Želimo sarađivati s drugim zemljama, ali glavni prioritet ostaje da nastavimo vakcinaciju - izjavio je Kwarteng  za Sky News.

Kazao je da Britanija sarađuje s evropskim zemljama u pokušaju da osigura da njihovo stanovništvo bude vakcinisano, ali je kazao to nije „konkurentska situacija“.

Odgovarajući na pitanje može li Britanija biti u stanju da pomogne Irskoj, on je rekao: „Ako bude viškova vakcina, mi ih možemo dijeliti, ali viškova trenutno nema, mi još moramo vakcinisati ogroman broj ljudi“.

Britanija je dogovorila sporazume o kupovini desetina miliona vakcina od brojnih dostavljača, a u ponedjeljak je GlaxoSmithKline objavio detalje planova za završni dio procesa proizvodnje do 60 miliona doza vakcine Novavax za korištenje u Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od 23 čelnika koji su u utorak podržali ideju stvaranja međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu u zajedničkom suočavanju s budućim vanrednim situacijama na polju javnog zdravstva.

- Danas se suočavamo s krizom i apsolutno je ispravno da bismo se trebali fokusirati na bavljenje  u našoj zemlji i očuvanje sigurnosti našeg naroda kako bismo se mogli vratiti normalnom načinu života – izjavio je Kwarteng, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'