Bosna i Hercegovina     | 29.03.2021. 19:20 |

Naša stranka-Vlast u Crnoj Gori zbog negiranja genocida mora snositi posljedice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Naša stranka nazvala je izjavu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića kojom negira genocid u Srebrenici sramotnom i anticivilizacijskom.

Kako u saopćenju ocjenjuju, takva izjava je, na žalost, i logična s obzirom na činjenicu da je Skupština Crne Gore krajem prošle godine odbila usvojiti Prijedlog Rezolucije o priznavanju genocida počinjenog u Srebrenici.

Napominju da je tada skupštinska većina u Crnoj Gori, koja je imenovala i Vladu u kojoj je ministar Leposavić, nedvosmisleno negirala genocid, a sada se stvara kontinuitet tog negiranja u cilju da ono postane crnogorska politička svakodnevnica.

- Da je to ciljana politika, govori i činjenica da je genocid negirao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava - kazali su.

Podsjećaju da su Bošnjaci treći narod po brojnosti u Crnoj Gori, a negiranjem genocida, što je jedna od faza njegove provedbe, tom narodu se s pozicije koja bi trebala da štiti njihova prava poručuje da za njih u toj zemlji nema mjesta.

- S takvim stavom prema genocidu, Crna Gora duboko vrijeđa i neprijateljski se postavlja i prema svim Bošnjacima gdje god da žive, ne samo u Crnoj Gori, ali i svim civiliziranim ljudima kao i državama međunarodne zajednice koje su genocid u Srebrenici priznale i osudile - navodi Naša stranka u saopćenju.

Smatraju da odgovor na takvu izjavu ministra Leposavića mora biti odgovor svih, odgovor civilizacije na barbarstvo i fašizam zbog čega su i pozitivnim ocijenili reakciju pojedinih ambasada koje su je osudile.

- Kako ovaj odgovor ne bi ostao deklarativan, potrebno je da se crnogorska vlast suoči s pravnim i političkim posljedicama koje pred Crnu Goru treba da postavi Evropska unija, kao prioritetne na njihovom putu ka članstvu, a odnosile bi se na zabranu negiranja genocida - stava su u Našoj stranci.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo