Stranačke aktivnosti     | 29.03.2021. 19:05 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka: Zbog negiranja genocida vlast u Crnoj Gori mora snositi međunarodne pravne i političke posljedice

Povodom izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića kojom je negirao genocid u Srebrenici reagirala je Naša stranka:

„Izjava ministra Leposavića je sramotna, anticivilizacijska, ali je, na žalost, i logična s obzirom na činjenicu da je Skupština Crne Gore krajem prošle godine odbila da usvoji Prijedlog Rezolucije o priznavanju genocida počinjenog u Srebrenici. Dakle, još tada je skupštinska većina u Crnoj Gori, koja je imenovala i Vladu u kojoj je ministar Leposavić nedvosmisleno negirala genocid. Sad se stvara kontinuitet tog negiranja u cilju da ono postane crnogorska politička svakodnevnica.

Da je to ciljana politika, govori i činjenica da je genocid negirao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava. Bošnjaci su treći narod po brojnosti u Crnoj Gori i negiranjem genocida, što je jedna od faza njegove provedbe, tom narodu se s pozicije koja bi trebala da štiti njihova prava poručuje da za njega u toj zemlji nema mjesta. S takvim stavom prema genocidu, Crna Gora duboko vrijeđa i neprijateljski se postavlja i prema svim Bošnjacima gdje god da žive, ne samo u Crnoj Gori, ali i svim civiliziranim ljudima kao i državama međunarodne zajednice koje su genocid u Srebrenici priznale i osudile.

Odgovor na izjavu ministra Leposavića zato mora biti odgovor svih nas, odgovor civilizacije na barbarstvo i fašizam, i pozitivnom ocjenjujemo reakciju pojedinih ambasada koje su je osudile.

Ne bismo željeli da ovaj odgovor ostane deklarativan, potrebno je da se crnogorska vlast suoči s pravnim i političkim posljedicama koje pred Crnu Goru treba da postavi Evropska unija, kao prioritetne na njihovom putu ka članstvu a odnosile bi se na zabranu negiranja genocida.“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'