Svijet     | 29.03.2021. 16:43 |

Kina i Iran potpisali ugovor o 25-godišnjoj saradnji

FENA Internet

TEHERAN, 29. marta (FENA) - Kina i Iran, obje zemlje koje su pod američkim sankcijama, potpisale su ugovor o 25-godišnjoj saradnji kako bi osnažile svoje dugotrajno ekonomsko i političko savezništvo.

- Odnosi između dvije zemlje sada su dostigli nivo strateškog partnerstva i Kina pokušava da sveobuhvatno poboljša odnose s Iranom – naveli su iranski državni mediji izjavu kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija koju je uputio svom iranskom kolegi Mohammadu Javadu Zarifu.         

- Na naše odnose s Iranom neće uticati trenutna situacija i oni će biti permanentni i strateški  - izjavio je Wang uoči ceremonije potpisivanja koju je prenosila državna televizija.         

Wang se također sastao s Alijem Larijanijem, visokim savjetnikom iranskog vrhovnog vođe, koji je izjavio: „Iran odlučuje nezavisno  o svojim odnosima s drugim zemljama i ne dopadaju mu se neke zemlje koje mijenjaju svoju poziciju nakon jednog telefonskog razgovora“.

Sporazum uvodi Iran u kinesku inicijativu Pojas i put, više triliona dolara vrijedan infrastrukturni projekat "koji ima za cilj da se proteže od istočne Azije do Evrope".

Wang se sastao s predsjednikom Hassanom Rouhanijem uoči ceremonije potpisivanja u Treheranu. Očekuje se da sporazum uključuje kineska ulaganja u sektore poput energetike i infrastrukture, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta