Bosna i Hercegovina     | 29.03.2021. 15:12 |

BPK - Obavezati Vladu FBiH da hitno reaguje

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. marta (FENA) - Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na sjednici zakazanoj za sutra iz Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na usvajanje bit će upućen jedinstven zaključak kojim će se Vlada FBiH obavezati da hitno distribuira finansijsku pomoć za nabavku neophodnih sredstava i lijekova zdravstvenim ustanovama u BPK Goražde.

Dogovoreno je to na sastanku predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te zdravstva u BPK Goražde.

Na predstojećoj sjednici federalnom parlamentu će prijedlog tog zaključka ponuditi poslanik Dževad Adžem (DF) kojim bi se obavezala Vlada Federacije da hitno reaguje.

- Neophodno je ispred BPK Goražde zaključkom obavezati Vladu a da to parlament podrži da se hitno distribuira 60 miliona koji se nalaze na raspolaganju Vlade FBiH za pomoć kantonalnim i drugim zdravstvenim institucijama, jer najveći problem s kojim se susreće BPK je nedostatak finansijskih sredstava da bi se obezbijedili elementarni lijekovi koji bi mogli spriječiti usložnjavanje kliničke slike pacijenata oboljelih od virusa COVID-19 - kazao je Adžem.

Naglasio je da se u skladu s tim mora promptno reagirati. 

- Dogovorili smo takođe da raspodjela sredstava sa koda "Grantovi nižim nivoima vlasti" neodrživim kantonima i općinama koje spadaju u kategoriju najnerazvijenih a mi imamo takve dvije, zaključkom obavežemo Vladu da hitno izvrši redistribuciju tih sredstava koja će pomoći u nabavci opreme i lijekova za prevazilažnje ovako teške situacije - istakao je on.

Predstavnici zdravstva u BPK mišljenja su da je to način kako vlasti mogu pomoći prvim linijama borbe protiv te bolesti ali, naglašavaju, to mogu uraditi i građani odgovornim ponašanjem.

- Ja sam za svaku inicijativu koja bi mogla rezultirati brzim odgovorom i nekom vrstom pomoći koja će biti od koristi za naše pacijente odnosno sugrađene za liječenje od virusa COVID-19. Ne bih željela da se širi neka vrsta panike, ali naglašavam da je situacija veoma ozbiljna. U tom smislu molim i naše građane da poštujemo epidemiološke mjere kako bi usporili širenje virusa, a što će doprinijeti tome da se prije vratimo normalnom načinu života – istakla je pomoćnica direktora Kantonalne bolnice Goražde prim. dr Aldijana Begović.

Da je potrebna pomoć viših nivoa vlasti naglasio je i ministar zdravstva Eniz Halilović. On ne sumnja, da s obzirom na tešku epidemiološku situaciju i sve veći broj pacijenata kojim je potrebna hospitalizacija ii liječenje u bolničkim uslovima, da će Vlada i Grad Goražde te općine u sastavu BPK Goražde pomoći tamošnjim zdravstvenim ustanovama.

- Neophodna nam je pomoć viših nivoa vlasti i zbog toga smo donijeli određene zaključke u cilju zajedničkog djelovanja kako bi mogli pomoći našim zdravstvenim ustanovama a jedan od prioriteta jeste i nabavka vakcina. Taj proces je otkočen i vakcine stižu u naš kanton ali je neophodno još više doza kako bi smo mogli staviti pod kontrolu epidemiološku situaciju – naglasio je Halilović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta