Ekonomija     | 29.03.2021. 10:58 |

Razvojni projekti Hercegbosanske županije i prekogranična suradnja

FENA Saopćenje

LIVNO, 29. ožujka (FENA) - Razvojni projekti Hercegbosanske županije (HBŽ) i prekogranična suradnja tema je radnog sastanka
koji su u Livnu održali predstavnici županijske Vlade i predstavnici lokalnih zajednica s područja HBŽ-a s hrvatskim predstavnicima za Europske fondove. 

Sastanku su uz predsjednika Vlade Ivana Vukadina sudjelovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ Božo Perić, bivša hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije i vlasnica obrta Mega projekti, obrta za poslovno savjetovanje i izradu projekata za EU fondove Gabrijela Žalac, konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak, pomoćnica tajnika Vlade za razvoj Ivana Mišković, gradonačelnik Livna, načelnici općina Tomislavgrad i Kupres sa svojim suradnicima i livanjski poduzetnici, priopćeno je u ponedjeljak iz Vlade HBŽ-a.

Žalac je kazala kako je upoznata s procesom izrade Strategije razvoja HBŽ-a 2021-2027 te da su razvojni dokumenti Strategije razvoja dobro urađeni.

"Ono što želim reći je da u svojim razvojnim projektima za sada možete koristiti prvu komponentu IPA-e koja je orjentirana na
jačanje kapaciteta institucija BiH, pa tek onda drugu komponentu - prekograničnu suradnju, gdje vi kao gradonačelnik i načelnici u HBŽ imate iskustvo i imate projekte koje ste već prijavljivali. To je jedini mogući europski fond dok BiH ne postane kandidat za članicu Europske unije", kazala je među ostalim Žalac, te naglasila da je jačanje ljudskih kapaciteta koji će radit na konkretnim projektima, kao i međusobna suradnja na razini županija, ključ uspjeha u izradi i razvojnih projekata i prekogranične suradnje.

Gradonačelnik i načelnici općina predstavili su svoje najvažnije projekte prekogranične suradnje koje su radili i razvojne projekte na kojima trenutno aktivno rade.

Predstavnici lokalnih zajednica stavili su poseban naglasak na zajedničku suradnju općina na području HBŽ-a, jer je "bitno postići zajedničke ciljeve u poboljšanju gospodarstva, turizma, poljoprivrede i drugih područja ljudskog življenja na dobro svih građana na prostoru HB"Ž.

Budući da je ovo bio prvi radni sastanak Vlade HBŽ-a, hrvatskih predstavnika za Europske fondove i predstavnika lokalnih zajednica s područja HBŽ-a na kojem su razmijenjena iskustva na području upravljanja i provedbe programa prekogranične suradnje, dogovorena je daljnja međusobna suradnja kako bi se oni i realizirali, navoid se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'