Svijet     | 28.03.2021. 10:40 |

U bombaškom napadu u indonezijskoj crkvi ranjeno 14 osoba

FENA Internet

JAKARTA, 28. marta (FENA) - Prema trenutnim sumnjama, dva bombaša samoubice aktivirali su eksplozivne naprave ispred katoličke crkve u indonezijskom gradu Makassaru, ranivši četrnaest ljudi, saopćila je danas policija, dodajući da se misa u crkvi taman završavala u vrijeme eksplozije.

Vlasti su ispitivale iz koje su radikalne mreže došli bombaši i da je li napad povezan s nedavnim hapšenjima osumnjičenih militanata, rekao je glasnogovornik nacionalne policije Argo Yuwono.

U januaru je protuteroristička jedinica izvršila raciju na militantno skrovište u Makassaru i ubila dvojicu muškaraca za koje policija sumnja da su učestvovali u bombaškim napadima na crkvu 2019. godine kada je ubijeno više od 20 ljudi.

Otac Wilhemus Tulak, svećenik u crkvi, rekao je indonezijskim medijima da je osumnjičeni bombaš pokušao motorom ući u prostor crkve, ali ga je zaustavio zaštitar. Na snimcima sigurnosnih kamera vidjela se eksplozija koja je krhotine odnijela na sred ceste.

Policija nije saopćila ko bi mogao biti odgovoran za napad, ali je čelnik Nacionalne protuterorističke agencije Boy Rafli Amar opisao nedjeljni napad kao teroristički čin.

Gradonačelnik Makassara Danny Pomanto rekao je da je eksplozija mogla uzrokovati daleko više žrtava da se dogodila na glavnim vratima crkve umjesto na bočnom ulazu.

Makassar, najveći grad Sulavezija, odražava vjerski sastav Indonezije, najveće države s većinskom muslimanskom većinom na svijetu sa značajnom kršćanskom manjinom i sljedbenicima drugih religija.

Najsmrtonosniji militantni napad u Indoneziji dogodio se na turističkom otoku Bali 2002. godine, kada su bombaši ubili 202 osobe, od kojih su većina bili strani turisti.

Sljedećih su godina sigurnosne snage u Indoneziji postigle velike uspjehe u suzbijanju tih napada, no u novije vrijeme zabilježeno je ponovno oživljavanje militantnog nasilja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta