Bosna i Hercegovina     | 28.03.2021. 10:35 |

Unaprijediti saradnju BiH i Omana u oblasti ekonomije, turizma i kulture

FENA Saopćenje

MUSCAT/SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u sklopu posjete Sultanatu Oman, u Muscatu je razgovarala sa ministrom vanjskih poslova Sayyidom Badr bin Hamad Albusaidijem i ministrom trgovine, industrije i promocije investicija Qaisom Mohammedom Moosa Al Yousefom.

Na sastanku sa ministrom Albusaidijem je istaknuto da posjeta treba biti početak jačanja saradnje u svim oblastima i unapređenja sveukupnih odnosa dvije države.

Ministrica Turković je naglasila da su odnosi dvije prijateljske zemlje dobri, ali da je saradnju potrebno podići na viši nivo, posebno u oblasti trgovinske razmjene, ekonomije, turizma, ali i kulture.

Ministar Albusaidi je istakao da obje zemlje imaju potencijale u različitim poljima, koji mogu biti veliki oslonac za unapređenje saradnje. Dodao je da u Omanu postoji zainteresovanost o mogućnostima investiranja u Bosni i Hercegovini.

Ministri su posebnu pažnju posvetili borbi protiv pandemije COVID-19, procesu nabavke vakcina, ali i saniranju posljedica nakon pandemije.

Na sastanku sa ministrom Al Yousefom je razgovarano o potencijalima i prednostima obje zemlje u različitim sektorima.

Ministrica Turković je govorila o potencijalima naše zemlje u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, namjenske industrije, turizma, ali i drugih oblasti koje posjeduju potencijale za investicije i saradnju.

Naglašeno je da je vizni režim između dvije zemlje potrebno riješiti na bazi reciprociteta, te da je važno započeti procedure usaglašavanja važnih međudržavnih sporazuma o trgovini, promociji i zaštiti investicija, protokola o saradnji dva MVP-a, sporazuma o kulturnoj, tehničkoj i naučnoj saradnji, sporazuma o readmisiji i drugih.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'