Kultura     | 26.03.2021. 15:59 |

Izložba 'Cvjetnica' Stjepana Skoke otvorena u Sveučilišnoj galeriji SUM

FENA Filip Kožul

MOSTAR, 26. ožujka (FENA) - Izložba "Cvjetnica" novi ciklus akademskog kipara Stjepana Skoke otvorena je u petak u Sveučilišnoj galeriji SUM, u kampusu Rodoč.

Skoko donosi poseban ciklus u Sveučilišnu galeriju gdje će posjetitelji, uz slike, imati priliku vidjeti i nove, do sada nigdje predstavljene skulpture.

Zadovoljstvo izložbom i prikazanim djelima u obraćanju prisutnima iskazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

- Trenutak nalaska sebe u umjetnosti smo nazvali "Ja se događam u slici i umjetnosti". To je jedan trenutak kada čovjek umjetnik ima potpunu svijest o tome da je taj trenutak nešto što je izvan svakog okvira življenja. Naravno, taj trenutak ne može dugo trajati i samo istinski umjetnici to nastavljaju i dalje tražiti i oni koji to nađu dožive punini tog iskustva. Zatim im se dogodi ovo što se dogodilo Stjepanu Skoki ovom izložbom koja je mene osupnula oduševljenjem jer nikad do sad nisam vidio njegov rad u ovoj količini i njemu se nakon godina traženja dogodila erupcija i ovo je spontano i kreativno izbacio iz sebe - kazao je Vukoja.

Marin Ivanović autor kataloga izložbe objasnio je da se tek dolaskom u galeriju dobije spoznaja što je zapravo taj ciklus i izložba "Cvjetnica".

- Važna tema u Skokinom radu je moderna sakralna umjetnost. Sakralna umjetnost ponekad nije išla u korak s razvojem moderne i crkva se nije uvijek tako lako prilagođavala, a onda kada jeste umjetnici su dobili priliku sakralne teme prikazati na neke nevjerojatne načine. Kod Stjepana Skoke vidite upravo to istraživanje - kazao je Marin Ivanović.

Stjepan Skoko rođen je 1959. godine u Grabu, Bosna i Hercegovina. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, a diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Vjekoslava Rukljača. Član je HDLU u Zagrebu te ULUBIH u Sarajevu.

Godine 1995. utemeljio je Umjetničku galeriju TMT u Ljubuškom te sudjelovao u osnivanju Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je voditelj kiparske klase u statusu redovitog profesora i dekan od 2013. godine.

Imao je dvadeset šest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te preko trideset skupnih izložbi. Izveo je i postavio preko četrdeset skulptura na javnim mjestima, a djela mu se nalaze u mnogim muzejskim i privatnim zbirkama. Njegovi radovi zastupljeni su u udžbenicima, književnim izdanjima, monografijama i antologijskim pregledima, poput monografije "Destination Art" o skulpturi u javnim prostorima autorice Amy Dempsey, u izdanju Thames & Hudson iz Londona te su druga izdanja objavili University of California Press, Ludion i Belser.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom