Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 12:33 |

U BPK i dalje porast broja novozaraženih, 50 pacijenata na bolničkom liječenju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. marta (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i dalje se bilježi porast broja novozaraženih koronavirusom, a u protekla 24 sata registrovana su 33 slučaja od testiranih 68 uzoraka, potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo.  

Dodala je da je zabilježen i jedan smrtni slučaj, dok se u istom periodu oporavilo 16 osoba-

- U Kantonalnoj bolnici Goražde od posljedica Covida-19 preminula je muška osoba, što je 57. smrtni slučaj na području ovog kantona. Raste i broj osoba kojima je potrebna hospitalizacija i trenutno je na bolničkom liječenju 50 pacijenata, što je najveći broj od početka pandemije. Na Covid odjelu Kantonale bolnice smještena su 22 pacijenta, 13 je u vanbolničkom izolatoriju Đački dom dok je 15 hospitalizirano u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu - precizirala je Bičo.

Napomenula je da je trenutno na području BPK Goražde aktivan 431 slučaj koronavirusa, dok se u izolaciji nalaze 1.043 osobe. Ona također navodi da je do sada u BPK vakcinisano 100 osoba, zdravstvenih radnika i jedan broj štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica.

- Očekujemo i raspodjelu doza Fajzer vakcine koje su dopremljene u BiH, a našem kantonu od obezbijeđene količine pripada jedan posto. Nakon što se okonča vakcinacija zdravstvenih radnika te štićenika i uposlenika Doma za stare, vakcinaciju nastavljamo po prioritetima a riječ je o osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima koji su se prijavili za vakcinisanje u svojim ambulantama - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo