Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 12:33 |

Memić -Tun Hussein: Malezija i BiH vode politiku istinskog prijateljstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaid Memić prisustvovao je 25. marta prijemu kojeg je priredio ministar vanjskih poslova Malezije YB Dato՚ Seri Hishammuddin Tun Hussein za deset ambasadora koji su 18. marta ove godine predali akreditivna pisma kralju Malezije Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riˋayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ammarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta ̓in Billahu.

Tokom prijema, održanog u Ministarstvu vanjskih poslova Malezije, ministar Hishammuddin Tun Hussein upoznao se s ambasadorima i informisao ih o osnovnim odrednicama vanjske politike države, kao i trenutnom stanju vezano za pandemiju virusa korona.

U razgovoru ministra vanjskih poslova Malezije i ambasadora BiH u Maleziji obostrano je naglašeno da Malezija i Bosna i Hercegovina vode politiku izgradnje istinskog prijateljstva i razumijevanja, te da predstavljaju vanjskopolitičke partnere s visokim nivoom zajedničke opredjeljenosti za nastavak kako uspješne saradnje dvije države tako i zajednički nastup na međunarodnoj sceni, zasnovan na principima očuvanja mira, suvereniteta i integriteta svih država.

Izraženo je uvjerenje da i pored trenutnih problema koji opterećuju prilike u obje države postoji veliki potencijal za dalje unaprjeđenje odnosa kroz političku, ekonomsku i kulturnu saradnju.

Ambasador Memić zahvalio je za pomoć koju je Malezija pružila Bosni i Hercegovini u procesu postdejtonske obnove, naročito kroz programe tehničke saradnje i školovanje studenata iz Bosne i Hercegovine, ali i za izuzetan čin prijateljstva kad je Malezija, među prvim državama, prošle godine uputila humanitarnu pomoć direktnim letom Air Asia Kuala Lumpur- Sarajevo.

Uvažavajući interesovanje ministra Hishammuddin Tun Husseina za trenutnu situaciju u BiH u pogledu virusa korona, ambasador Memić je, između ostalog, informirao da se naša država još nalazi u procesu traženja rješenja za nabavku dovoljnog broja vakcina za ubrzano vakcinisanje stanovništva, obzirom da se situacija vezana za pandemiju u posljednje vrijeme dodatno pogoršala. Naglasio je da se, u tom smislu, očekuje razumijevanje prijateljskih država.

-Ministar Hishammuddin Tun Hussein izrazio je na kraju uvjerenje da će tokom mandata ambasadora Memića odnosi dvije države biti podignuti na još viši nivo i da će se, i pored trenutnih problema s pandemijom virusa korona, otvoriti nove mogućnosti za unaprjeđenje saradnje dvije prijateljske države. Istakao je da Malezija, u tom pogledu, ostaje otvorena za prijedloge Bosne i Hercegovine - saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta