Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 14:44 |

VMBiH - Više od 13,7 miliona eura granta EU za nabavku vakcina u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog za zaključivanje Ugovora o grantu sa aneksima I - VII između Evropske unije, koju zastupa Evropska komisija, i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Cilj Ugovora je dodjeljivanje bespovratnih finansijskih sredstava BiH za provođenje akcija pod nazivom "EU za zdravlje - Doprinos raspoloživosti i pristupu vakcinama protiv covida-19".

Riječ je o grantu Evropske unije u iznosu 13.775.280 eura, a period implementacije je 18 mjeseci.

Do 85 posto ovih sredstava koristit će se isključivo za nabavku lijekova - vakcina protiv covida-19 od zemalja članica Evropske unije, a preostalih 15 posto za nabavku medicinske opreme i potrošnog materijala, te druge troškove.

Očekuje se da bi do kraja aprila ove godine prve vakcine iz ovog programa mogle stići u BiH.

Ranije je Ministarstvo civilnih poslova BiH određeno kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke vakcine, vakcinalnog materijala i opreme protiv covida-19, zaraznog oboljenja u okviru "EU for Health" mehanizma, a ministra civilnih poslova da uime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Vijeće ministara BiH će uputiti obavijest Ambasadi NR Kine u BiH, kojom Bosna i Hercegovina zvanično potvrđuje interes za prihvat donacije od 50.000 doza Sinofarm vakcina protiv covida-19, čime je prihvaćena diplomatska nota Ambasade Narodne Republike Kine u Sarajevu od 24. marta 2021. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, bez odlaganja, uputi zvaničan zahtjev BiH za ponuđenu donaciju od 50.000 doza Sinofarm vakcina protiv covida-19, nakon čega će se provesti relevantna zakonska procedura u svrhu realizacije donacije u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova će biti nadležno za implementaciju ove donacije.

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog za zaključenje Amandmana na Ugovor o nabavci vakcina – "Commitment agreement-committed purchase arrangement" - između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), s ciljem ubrzanja isporuke vakcina za BiH, uz korekciju na sjednici.

Ovim amandmanom stvara se pretpostavka za prenos ranije uplaćenih sredstava doznačenih iz BiH na poseban podračuna GAVI-ja, isključivo s ciljem bržeg transfera sredstava na račun UNICEF-a za nabavku vakcina.

Riječ je o tehničkim pitanja koja neće prouzrokovati potrebu za izdvajanje dodatnih finansijskih sredstava iz budžeta institucija BiH, jer je novac ranije uplaćen, saopćeno je iz VMBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'