Bosna i Hercegovina     | 25.03.2021. 14:36 |

Grubeša na regionalnoj konferenciji o odgovoru na radikalizaciju u zatvorima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša sudjelovao je danas na online konferenciji koja označava zatvaranje projekta “Struktuirano upravljanje kaznama za nasilne ekstremističke zatvorenike u Bosni i Hercegovini”.

Cilj projekta jeste pružiti podršku vlastima BiH u povećanju sigurnosti u društvu promicanjem rehabilitacije i reintegracije nasilnih i ekstremističkih zatvorenika nakon puštanja iz zatvora. 

Projekt provodi Vijeće Evrope uz podršku Vlade Velike Britanije i Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID).

U svim segementima realizacije ovog projekta sudjelovali su predstavnici Ministarstva pravde BiH i svojim doprinosom značajno doprinijeli kako izradi strateških dokumenta, tako i priručnika za postupanje nasilnim i ekstremnim zatvorenicima.

Ministar Grubeša otvorio je konferenciju dobrodošlicom sudionicima iz BiH i regije, te naglasio značaj otvorene rasprave i razmjene iskustava o pitanjima vezanim za nasilni ekstremizam u zatvorima.

- Ovaj projekt nam je pružio mogućnost da analiziramo institucionalne nedostatke, kao i nedostatke u praktičnom postupanju, ali također i da dobijemo neophodna znanja zasnovana na dobrim europskim praksama kada je u pitanju suzbijanje radikalizacije u zatvorima i upravljanje nasilnim ekstremističkim prijestupnicima. Realizacijom projekta stekli smo vještine kojima se osigurava održivo restrukturiranje našeg zatvorskog sistema, a kako bi se učinkovito mogli suočiti sa ovim ozbiljnim izazovima - rekao je ministar Grubeša u svom obraćanju.

Ovaj projekt proveden je u bliskoj saradnji sa ministarstvima pravde BiH, FBiH i RS, kao i sa njihovim partnerima iz Ministarstva sigurnosti BiH i agencija za provođenje zakona, službi za pružanje socijalne pomoći, organizacijama civilnog društva i drugim relevantnim partnerima, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta