Stranačke aktivnosti     | 25.03.2021. 14:18 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Energetska zajednica jučer je poslala dopis svim zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Doma naroda FBiH kao i medijima. U pismu upozoravaju da se usvajanjem teksta Zakona o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije po hitnom postupku daje legitimitet daljem isključenju građana FBiH iz procesa, daljem ograničavanju razvoja obnovljivih izvora energije u FBiH i produženju režima materijalnih koristi za usku grupu izabranih investitora.

Istovremeno pozivaju na usvajanje Nacrta novog zakona o upotrebi obnovljivih izvora energije i efikasnoj kogeneraciji u FBiH.

U vezi s navedenim oglasila se Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH:

„Radi se o tome da bismo usvajanjem Nacrta koji predlaže Energetska zajednica omogućili građanima da budu i potrošači i proizvođači. Istovremeno, bili bi ukinuti podsticaji za komercijalnu proizvodnju. Uz energetsku efikasnost optimizirali bismo potrebe za proizvodnjom energije, a i investicije bi bile transparentnije.

Ono što predlaže Ministarstvo energije, rudarstva i industrije na čelu s Nerminom Džindićem jeste daljnje favoriziranje komercijalnih proizvođača i isključivanje građana iz procesa proizvodnje, ali i ugrožavanje potrošača jer se politikom ministarstva stvara monopol privilegiranih koji potom mogu diktirati cijene kako im je volja.

Međutim, paradoksalno je što je sama Vlada FBiH u maju 2020. godine Sekretarijatu energetske zajednice poslala prijedlog tržišnog mehanizma sheme podsticaja i svih pratećih pravnih akata, uključujući i novi Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije i efikasnoj kogeneraciji u FBiH. Sekretarijat je ocijenio da je to sve u skladu sa pravnom tekovinom EU, očekujući da će Vlada FBiH taj Zakon poslati u redovnu proceduru što prije.

Sad imamo situaciju da se Vlada vraća na staro a da je Energetska zajednica upozorava da u parlamentarnu proceduru uputi zakon koji je ta ista Vlada prošle godine slala Energetskoj zajednici na ocjenu. Očigledno je da nikad ustvari nije ni bilo volje u Vladi FBiH da se na polju obnovljivih izvora energije stvari dovedu u red te da je sve bila igra procedurama u cilju kupovine vremena da se sad, kada smo zaokupljeni daleko većim problemima, neosjetno pokušava legalizirati i zacementirati stanje pljačke građana manipuliranjem obnovljivim izvorima energije.

Očekujem da će na sjednici Odbora za energiju, rudarstvo i industriju, planiranoj 29. marta, a onda i na sjednici Parlamenta FBiH zakazanoj za 30. mart moje kolege stati  na stranu građana i pravde. Naša stranka hoće.“

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije