Stranačke aktivnosti     | 24.03.2021. 21:20 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Narod i Pravda: Dio članova u USK-a nije prihvatio stranačke principe i došlo je do razlaza

 Nakon što su pojedini članovi Naroda i Pravde iz Unsko-sanskog kantona, među kojima su i zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona Ifeta Kadić i ministar u Vladi istog kantona Ermin Zulić, obavijestili javnost o napuštanju Naroda i Pravde iz Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravde Unsko-sanskog kantona navode kako se radi o složenim procesima u vezi sa definiranjem jasnih i mjerljivih principa obnašanja vlasti, a ne isključivo o kadrovskim pitanjima.

Iz Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravde Unsko-sanskog kantona obavještavaju javnost da je na svojoj online sjednici održanoj 23.03.2021. godine primilo na znanje odluke članova Povjereništva Naroda i Pravde Bosanska Krupa, koje je predvodila poslanica u Skupštini Unsko-sanskog kantona Ifeta Kadić, kao i ministra za pitanje boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona Ermina Zulića, da istupe iz članstva Naroda i Pravde. Na istoj sjednici je donesena i odluka da se zastupnica Kadić briše iz evidencije članstva Naroda i Pravde dok je sa Erminom Zulićem faktički do razlaza došlo još u oktobru 2020. te je tada jasno iskazano opredjeljenje da se ne radi o ministru koji je delegiran ispred Naroda i Pravde.

„Radi potpune informiranosti javnosti želimo iznijeti nekoliko činjenica i hronoloških događanja koja su vjerovatno bila povod donošenju ovakvih odluka od strane našeg članstva. Naime, početkom marta 2021. našim koalicionim partnerima u Unsko-sanskom kantonu uputili smo dokument koji je sadržavao jasne principe i mjerljive kriterije za obnašanje vlasti u Unsko-sanskom kantonu koji su trebali redefinirati odnose u kantonu i interes građana staviti u prvi plan. Nažalost, do danas nismo dobili odgovor na taj dokument, ali je očigledno da pojedinicima i određenim grupama smeta uvođenje bilo kakvih principa i kriterija u obnašanju vlasti“, navodi se u reakciji Kantonalnog Povjereništva Naroda i pravde USK.

Iz Naroda i Pravde dalje pojašnjavaju da je 13.02.2021. u Bosanskoj Krupi je održan sastanak predstavnika dijela temeljnih udruženja boraca sa područja Unsko-sanskog kantona sa premijerom Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem i ministrom za pitanje boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona Erminom Zulićem, a kojem su prisustvovali i predstavnici Kantonalnog povjereništva NiP USK Halil Bajramović i Ifeta Kadić.

„Na sastanku su predstavnici udruženja iznijeli svoje nezadovoljstvo radom Ministarstva za pitanje boraca i RVI u Vladi USK i radom ministra za pitanje boraca i RVI Ermina Zulića, na kojem su od premijera Vlade USK zatražili smjenu ministra Zulića. Kantonalno povjereništvo Naroda i Pravda Unsko-sanskog kantona je kao odgovorna politička organizacija odmah 14.02.2021. održalo sjednicu na kojoj su razmatrani razlozi koje su boračka udruženja navela i jednoglasno donijelo odluku da su zahtjevi udruženja boraca opravdani i pozvalo ministra Zulića da podnese ostavku, te je ujedno iniciralo i rekonstrukciju Vlade Unsko-sanskog kantona. Kantonalno povjereništvo Narod i Pravda 17.03.2021. je održalo svoju sjednicu na kojoj je zauzelo jasne stavove u vezi sa rekonstrukcijom Vlade Unsko-sanskog kantona, a doneseni zaključci bili su razlog napuštanja sjednice od strane Ifete Kadić, a nakon toga je uslijedila i njena odluka o istupanju iz članstva Naroda i Pravde. Odmah nakon ove odluke istu je donio i ministar Ermin Zulić“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'